Jak zwykle przypadkowo, próbując rozwiązać inny problem niejako przy okazji rozwiązałem inny - a konkretnie sprawę z OCIĘŻAŁYM, graficznym, MYSZKOuzależnionym Arduino-IDE (chodzi o dobrze znaną wersję graficzną tegoż środowiska programowania). Zawsze zastanawiało mnie, czy istnieje jakaś alternatywa (jak to w wielu przypadkach zwykle ma miejsce) dla Arduino-IDE z typowym interface'em graficznym - ALE TAKA przeznaczona do używania w tzw.konsoli, czy tam linii poleceń jak kto woli (czarny ekran, najlepiej CRT

...do tego.. mrygający kursor wiersza poleceń i klawiatura ONLY

). Wówczas (nie pamiętam jak dawno temu, ale załóżmy że rok temu) nie znalazłem NICZEGO poza takimi jakby alternatywami dla środowiska Arduino-IDE w ogóle (np.platformio, etc.), natomiast KONKRETNIE żeby było sobie WTEDY Arduino-IDE do pracy w trybie konsoli to to to już nie...
Tymczasem teraz (szukając teraz sposobu podłączenia MCU przez updi via s'hackowany jtag) patrzę sobie, a tu jest taka ciekawostka jak arduino-mk (tzn.to wyrzuciło mi info z repo z mojego Raspbiana), a po nitce do kłębka i widzę, że w końcu ludzie poszli po rozum do głowy i skonstruowali WRESZCIE Arduino-IDE w wersji do pracy w konsoli (np.w konsoli Raspbiana, gdzie jak wiadomo Malinka nie ma takiej mocy przerobowej co jej silniejsi w inne procesory bracia PC'ety, laptopy, etc.).
Co by dużo nie przynudzać podaję linki gdzie wszystko pisze co i jak. Na koniec nadmienię tylko, że (tak czuję) arduino może stać się całkiem nieźle popularne, a sama praca w Arduino-CLI (jak dla mnie osobiście) no po prostu miodzio...

1.
Oficjalna strona projektu Arduino-CLI2.
Tutaj bardzo ładnie wytłumaczone co i jak dla używających Raspberry Pi3. ..i na koniec krótki (niecałe 15 minut) filmik instruktarzowy o Arduino-CLI (po angielsku):
https://www.youtube.com/watch?v=cVod8k713_8Pozdrawiam! J23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC