Niedawno natrafiłem na taki ciekawy kompilator online o nazwie "OneCompiler".
Jest on dostępny na stronie:
https://onecompiler.com/
Co prawda nie jestem pewny, czy nazwa kompilator jest tu najwłaściwsza, bo jest to raczej emulator kompilatora za free, a dopiero chyba w płatnych jego wersjach bardziej zaczyna przypominać kompilator, ale liczy się pomysłowość, którą tam zastosowano.
To co sobie w nim cenię to:
- możliwość przetestowania kodu w dość szerokiej gamie języków programowania
- każdy z języków ma tzw.podpowiedzi do składni i dość elegancko pokolorowany kod
- wiele języków ma tutoriale / samouczki dla absolutnie początkujących lub osób chcących przypomnieć sobie zasady składni
- działa całkiem sprawnie pod warunkiem oczywiście dostępu do racjonalnie odpowiednio szybkiego dostępu do internetu (czyli do przetestowania jakiejś partii kodu nie potrzebujemy zabierać naszego własnego sprzętu)
- ponoć jest tam jakieś wsparcie AI (sztucznej inteligencji), ale nie sprawdz
Są też minusy:
- nie każda składnia języka jest dopracowana, np. w przypadku języka Assembler jest dość dobrze dopracowana składnia typu Intel do procesorów x86, ale już w przypadku AVR czy jeszcze innych mikroprocków nie jest aż tak różowo (zresztą podobnie w C czy C++)
- wersja darmowa jest nieco ograniczona, i widać, że OneCompiler "pokazuje pazury" dopiero od wersji płatnych...
Moja konkluzja jest taka, że jest to ciekawy pomysł i niezła sprawa jeżeli ktoś chce sprawdzić coś w kodzie czy pokodować dla zabawy gdy akurat nie ma pod ręką swojego wiernego sprzętu do kodzenia, ale szczęśliwie ma przynajmniej pod ręką smartfona.
OneCompiler - Kompilator online, taka ciekawostka
Regulamin forum
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
OneCompiler - Kompilator online, taka ciekawostka
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
Wróć do „Inne języki programowania”