Obudowa do STM32F746G-DISCOVERY
Re: Obudowa do STM32F746G-DISCOVERY
Ciekawe bo naprawde fajnie to wyglada. Ja caly czas czekam na swoja drukarke i projektowac bede w czyms innym bo korzystam z Fusion 360 w wersji hobbyist. Ale dobrze wiedziec ze gdybym zdecydowal sie na inny soft to sa spece 
- acid3
- User

- Kontaktowanie:
wojtek pisze:A oprócz tego reszta jest bez zarzutu i wymiarowo rysunek kolega siddawid zrobił na 5!
No faktycznie, Sidowi należą się słowa uznania ... zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nie miał fizycznie w ręku samego DISCO...
Wojtek, no Tobie też się coś należy, ale już nie tyle
Ogólnie, spoko robota chłopaki.
OK, poprawki zrobione, jeszcze szczegółowo sprawdzę wymiary kluczowe (we wtorek) a poniżej jak to wygląda po poprawkach które Sidawid zrobił
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W sumie przydałaby się jeszcze jedna poprawka dotycząca tego zaokrąglenia krawedzi wokół ekranu, źle sie to drukuje, niechby było tak samo jak krawędź zewnętrzna (kąt chyba to jest 45) - oczywiście trzeba utrzymać wewnętrzny wymiar okna na ekran taki jak jest teraz.
Próbny wydruk jednej części na nowej drukarce, PLA, grubość warstwy 0.3mm, głowica 0.5mm, czas druku 2h 34m. Wygląda lepiej jak na zdjęciu, jeszcze nie zdjąłem z drukarki.
No i przymiarka do tego wydruku - pasuje idealnie, wtopki tez bez problemu się wbija, średnica traci 0.4 mm ale to jest ok.
@Wojtek: wyglada superancko! Bedziesz tez robil gore ?
Tak oczywiście, i zrobię trochę w lepszej rozdzielczości
Jeszcze sie nie znam na parameterach a moglbys cos powiedziec w jakiej rozdzielczosci robiles teraz i jak zmiana wplynie na koncowy produkt ( czas / jakosc ? )
tu podałem viewtopic.php?f=23&t=630&p=6015#p5999 jeśli dam na głowicy 0.4mm i z grubością warstwy 0.15mm to powinno być jeszcze ładniejsze wykończenie i dokładniejsze ale czas wydruku tak ponad dwa razy wzrośnie
I pierwszy wydruk finalny górnej części obudowy (maskownica LCD), wydruk na 3DGence One z PLA 1.75, temp dyszy 215/210°C, temp stołu 75/70°C, warstwa 150um, prędkość druku 50mm/s (zróżnicowana dla różncy fragmentów), czas druku 6h 24m. Wyszło idealnie, tym razem otwory pod wtopki M3 były mniejsze od zakładanych o 0.1mm czyli wystarczyło lekkie "pyknięcie" młotkiem aby weszły, poniżej zdjęcia.
piękne 
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/
- Grzegorz...
- User

Przy takiej dokładności to właściwie nie tylko do prototypowania, ale i jako produkt końcowy się spokojnie ndaje
.
No to obudowa zakończona, wszystko idealnie pasuje, mozna by to jeszcze lepiej wydrukować ale mnie to wystarczy, cel został osiągnięty poniżej fotki pokazujące całość już w akcji.
Cudo
polecam puścić fotki na jakieś serwisy większe (zagraniczne itp) i rozreklamować forum takim projekcikiem
wygląda jak jakiś panel HMI gotowy
wojtek pisze:No to obudowa zakończona, wszystko idealnie pasuje, mozna by to jeszcze lepiej wydrukować ale mnie to wystarczy, cel został osiągnięty poniżej fotki pokazujące całość już w akcji.
Rewelacja, że tak się zapytam "How much is the fish" ?, chętnie bym zkupił jeden egzeplarz do swojego Disckoverka.
P.S.
Co za sofcik masz wgrany, widoczny na fotkach ?
Soft nie jest mój, jest do transceivera.
zapisałem się do grupy STM32 na fb i tam ktoś wrzucił taki projekt: https://grabcad.com/library/stm32f7-dis ... nclosure-1
bardziej do wycięcia z pleksi
bardziej do wycięcia z pleksi