Dzięki wszystkim za pomoc, trzymanie kciuków, etc. etc.

- udało się rozwiązać problem w ten sposób, że:
- zainstalowałem Eclipse z repozytorium Debiana
- Avrdude zainstalowany ręcznie (nie z repozytorium) - tzn. ściągnięta paczka instalacyjna avrdude dla Debiana w wersji 6.1,a konkretnie avrdude_6.1-2_amd64.deb
- następnie ustawienie w Help->Install new software: dodanie nowego url dla avrdude, tzn. tego
http://avr-eclipse.sourceforge.net/wiki/index.php/Plugin_Download i zainstalowanie plugin'u (w tej wersji - faktycznie nieco starszej - nie ma czegoś takiego jak marketplace)
- ustawienie katalogów zgodnie z wyżej wspomnianym przez Anty'ego poradnikiem Kolegi Mokrowskiego (BARDZO dziękuję za poradnik!)
No i dalej także wg w/w poradnika, czyli: otwarcie nowego projektu w C, wybranie kompilatora dla AVR, wybranie wersji Release -> ustawienia zaawansowane i odpowiednie ustawienie zarówno programatora dla avrdude, jak i wybranie odpowiedniego mikrokontrolera dla projektu, zapisanie konfiguracji (apply, lub apply and close).
Po utworzeniu katalogu src i pliku źródłowego main.c w mojej obecnej wersji Eclipse (tj. 3.8.1) i avrdude 6.1 (+najnowsze narzędzia dla avr z repo Debiana) podpowiadanie składni działa płynnie, szybko i bardzo ładnie.

Dziękuję wszystkim za pomoc!!!

Pozdrawiam! J23
Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły.
ALBERT EINSTEIN