Strona 1 z 1

[AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 08:56
autor: wojtek
Jakoś przeszło bez echa ;) ale może komuś się przyda http://mikrokontroler.pl/2017/09/29/ana ... oratorium/

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 10:14
autor: gaweł
Domowe laboratorium :arrow: świetny pomysł i dokładny opis jak sklecić całość. Super.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 10:24
autor: wojtek
Dzięki, na razie jeszcze nie wiem jak ugryźć współpracę konkretnie tego wyświetlacza LCD 7" z Orange Pi, ale generalnie chodziło o pokazanie kierunku.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 13:44
autor: Grzegorz...
Świetny pomysł i świetny tekst.
W sumie się zastanawiam czemu sam na coś takiego nie wpadłem będąc posiadaczem AD2 i DD.
Pewnie ze względu na brak czasu i kasy ;). Ale tak na poważnie to szacunek za pomysł, a z Orange Pi będziesz zadowolony w stosunku do RPi.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 14:01
autor: wojtek
Tak tylko ma te wade Orange Pi że nie chce współpracować z tym wyświetlaczem 7" a ja jestem z linuksa za słaby aby sobie z tym poradzić, z RPi działa super i dotyk i sam ekran ale no jak wiadomo z tekstu odmawia poprawnej i stabilnej wspólpracy z AD2.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 16:26
autor: dambo
o nie wiedziałem, że to twój projekcik - trafił do zakładek do przeczytania i nie widziałem autora.

Bardzo ciekawy motyw.

Swoją drogą fajne byłoby wykorzystanie tabletu z windowsem do obsługi tego, ostatnio próbowałem taki z andkiem podpiąć do "mikroskopiku" chińskiego i niestety nie działało :/

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 16:29
autor: wojtek
Mnie raczej chodziło aby był jak najmniejszy koszt (pomijam AD2), czyli tani jednopłytkowiec, jakiś tani wyświetlacz ale te 7" aby miał ;)

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 16:44
autor: dambo
no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy.
RPi itp daje jednak fajniejsze możliwości dodania czegoś jeszcze.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 17:22
autor: wojtek
dambo pisze:no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy. ...
no to oczywiste jest :)

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 17:45
autor: j23
RPi1, Rpi2, RPi3 nie powinien zrywać z AD2 (lub innym urządzeniem o zwiększonym poborze mocy) jeśli to urządzenie (AD2) jest wpięte do Raspberry poprzez huba z zewnętrznym zasilaniem. Nie mam co prawda AD2, ale robiłem testy z innymi urządzeniami, m.in. z: kartami WiFi, kamerkami, zewn.kartą dźwiękową i z takim hubem (mostkiem) do podłączania dysków twardych. O ile RPi nie musi martwić się o dostarczenie mocy, a tylko sterowanie u mnie bynajmniej wszystko grało.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: niedziela 01 paź 2017, 18:05
autor: wojtek
To nie jest kwestia zasilania (o czym napisałem), nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście. W przypadku Orange Pi nie ma najmniejszych problemów, jest to problem sterowników Digilenta i/lub hardware RPi3, jak miałem problem z tym zacząłem również szukać rozwiązania w zasobach internetu, okazało się że nie tylko ja miałem taki problem ;) i w tekście przytoczyłem przykłady z oficjalnego forum Digilent.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: piątek 06 paź 2017, 08:10
autor: j23
wojtek pisze:(...)nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście(...)
Rzeczywiście, nie doczytałem do końca, a raczej czytałem niedokładnie. Przepraszam Wojtek.

Niemniej interesuje mnie przedostatnie zdanie z Twojego tutoriala, a zwłaszcza ten fragment:
(...)a AD2 jest bez zasilacza zewnętrznego tylko wpięty przez huba(...)
- tzn.AD2 czerpie zasilanie z Orange Pi, czy jednak HUB (przez który podpięty jest AD2 jak rozumiem) ma swoje zasilanie? Nie wiem, może znowu coś mi umknęło, ale nie widzę tam nic wspomniane o zasilaczu do HUB'a. Pytam, bo mnie też interesuje ten temat.

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

: piątek 06 paź 2017, 08:27
autor: wojtek
Nie no masz racje, może mało precyzyjnie ale no hub ma swoje zasilanie, orenge pi i rpi3 miałyby kłopot z dostarczeniem prądu szczególnie w momencie startu AD2 i dlatego albo hub (ze swoim zasilaczem) albo ekstra zasilacz zewnętrzny dla SBC, hub jest sensowniejszy jesli chcemy podpiac wiecej peryferiów, ale w przypadku gdy chcemy mieć tylko mini stanowisko pomiarowe to należy tylko zapewnic odpowiednio wydajne zasilanie zewnętrzne dla AD2. Ale jeszcze w sumie sprawdzę zasilanie AD2 tylko z USB od OPi.