Pokaż swój warsztat

Pomysły na aranżację swojego warsztatu, laboratorium
Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » niedziela 22 sty 2017, 14:16

Może i ascetycznie, ale za to jak czysto i schludnie :).
No i ta dbałość o sprzęt :).

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 198
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Marcin » niedziela 22 sty 2017, 14:58

Grzegorz... pisze:Może i ascetycznie, ale za to jak czysto i schludnie :).

No jak coś robię tu już tak pięknie nie wygląda, wiadomo że wówczas trochę rzeczy przewala się po biurku, ale zaraz po skończonej robocie wszystko wraca do należytego porządku.

Grzegorz... pisze:No i ta dbałość o sprzęt :).

Tak, u mnie to pewnego rodzaju zboczenie, nieużywane sprzęty zawsze stoją w folii.

Jeszcze muszę pomyśleć o jakiejś płytkiej półce nad monitorem na oscyloskop i analizator, to będzie bardzo praktyczne rozwiązanie. Generator już za głęboki, dla niego musiała być dość duża półeczka.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » niedziela 22 sty 2017, 16:13

No właśnie chciałem pytać jaki to sprzęt stoi bokiem, ale już mi odpowiedziałeś :)

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 198
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Marcin » niedziela 22 sty 2017, 18:07

Grzegorz... pisze:No właśnie chciałem pytać jaki to sprzęt stoi bokiem, ale już mi odpowiedziałeś :)

To jest dokładnie model SDG5122 - generator arbitralny 120MHz od siglenta.

W planach jeszcze zakup multimetru, prawdopodobnie siglent SDM3055 (choć wciąż rozważam) i wymiana analizatora od rigola na siglenta, siglent ma mniejsze szumy.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 315
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: matty24 » niedziela 22 sty 2017, 18:16

Marcin perfekcyjny porządek. Szacunek.
Natomiast Sid widac, że lubisz taki artystyczny nieład.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » niedziela 22 sty 2017, 20:04

Marcin pisze:
Grzegorz... pisze:No właśnie chciałem pytać jaki to sprzęt stoi bokiem, ale już mi odpowiedziałeś :)

To jest dokładnie model SDG5122 - generator arbitralny 120MHz od siglenta.

W planach jeszcze zakup multimetru, prawdopodobnie siglent SDM3055 (choć wciąż rozważam) i wymiana analizatora od rigola na siglenta, siglent ma mniejsze szumy.


Hmmmm....
Skąd masz tyle kasy na te sprzęty - no chyba, że zapracowują na siebie :?:

tomekm
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 11:26

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: tomekm » piątek 27 sty 2017, 14:51

Grzegorz... pisze:
Marcin pisze:
Grzegorz... pisze:No właśnie chciałem pytać jaki to sprzęt stoi bokiem, ale już mi odpowiedziałeś :)

To jest dokładnie model SDG5122 - generator arbitralny 120MHz od siglenta.

W planach jeszcze zakup multimetru, prawdopodobnie siglent SDM3055 (choć wciąż rozważam) i wymiana analizatora od rigola na siglenta, siglent ma mniejsze szumy.


Hmmmm....
Skąd masz tyle kasy na te sprzęty - no chyba, że zapracowują na siebie :?:


A czy zawsze MUSZĄ "zapracować"? Pasja to pasja :mrgreen: Choć jeśli z tej pasji rodzą się $$$ to tym lepiej.
Blog (nie tylko) o elektronice - elektroniczny.eu

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » piątek 27 sty 2017, 16:53

Nie zawsze muszą, ale niestety u mnie pasja przegrywa z prozą życia - dzieci zobowiązują i tylko tyle.
Poza tym pewnych rzeczy i tak bym nie wykorzystał ;).

tomekm
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 11:26

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: tomekm » piątek 03 lut 2017, 21:21

Grzegorz... pisze:Nie zawsze muszą, ale niestety u mnie pasja przegrywa z prozą życia - dzieci zobowiązują i tylko tyle.
Poza tym pewnych rzeczy i tak bym nie wykorzystał ;).


A nie no, wiadomo są priorytety. Oscyloskopem dzieci nie nakarmisz. Chyba, że właśnie na tym zarabiasz :)

Bardziej mi chodziło o sytuację, gdy rzeczywiście masz $$$, którą możesz spokojnie wydać nie nadszarpując budżetu. No i hamuje Cię właśnie myśl "kupiłbym, ale przecież ludzie mówią, że to bez sensu, nie zarabiam na tym". To tak samo jak kupowanie droższego samochodu - przecież nie jesteś taksówkarzem, nie zarabiasz na tym.
Blog (nie tylko) o elektronice - elektroniczny.eu

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » środa 08 mar 2017, 15:49

Dokupiłem dość tanio fajny hub USB - mała rzecz a cieszy.
Ma toto 7 portów USB 3.0 i dodatkowo dwa do szybkiego ładowania urządzeń przenośnych o wydajności 2,1 A każdy.
2 porty od razu wykorzystałem na AD2 i DS1054, a w pozostałe 5 mogę wpinać do woli zestawy uruchomnieniowe, programatory czy co tam jeszcze przyjdzie do głowy.
Te dwa dodatkowe cieszą mnie o tyle, że ich wydajność pozwala spokojnie zasilić np. RPi.
Hub ma zasilacz o wydajności 48W, więc jestem spokojny o wymaganą ilość prądu dla podłączanych urządzeń.
No i jeszcze małe dwa szczegóły tzn. ma wyłącznik, więc kończąc pracę nie muszę odpinać kabelków tylko jednym "pstryknięciem" pozbawiam wszystko zasilania i łączności po USB :) oraz posiada zawieszki do mocowania na np. ścianie (w moim przypadku na skosie poddasza w pobliżu miejsca gdzie eksperymantuję).

Poniżej zdjęcie tegoż wynalazku.

20170308_151439.jpg


Jako, że koledzy na czacie prosili mnie o to, więc teraz trochę kryptoreklamy.
Hub jest firmy renkforce (podobno to niezła firma, ale nie komentuję takich doniesień, bo i tak robi to zapewne Chińczyk).
Kupiłem na Allegro w tej firmie http://allegro.pl/show_user.php?uid=10000450.

Jako, że tu https://www.conrad.pl/Hub-USB-3%2e0-Ren ... 74_0415112 kosztuje 229 zł to jego zakup za 89 zł uważam za udany.

Tak można kupić za grosze na USB 2.0, ale mi zależało na 3.0 aby spokojnie podłączyć każdy sprzęt z dyskami SSD przez przejściówkę włącznie i nie tracić za wiele na wydajności.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 621
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: dambo » środa 08 mar 2017, 21:47

świetny HUBik - chyba też zapoluję na takiego :) obecnie mam laptopa zrobionego jako "stacjonarkę" - leży na boku i mam pociągniętego HUBa 2.0, ale tym 3.0 bym nie pogardził.

Na tej stronce z outletem było ich kilka sztuk? Mega się udał ten zakup jak za 89zł poszło
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » czwartek 09 mar 2017, 08:59

Akurat tego typu była ta jedna sztuka, ale oni mają sporo rzeczy "wyprzedażowych" więc tylko polować.
A nie pierwszy raz u nich kupowałem i mimo, że to powystawowe czy też zwroty to naprawdę są jak nówki.
Widziałem, że chyba skumali co sprzedają, bo później ten sam sprzedawali za 120 zł :(.
Jeśli chodzi o sam hub to użytkując go dłuższą chwilę i już sobie nie wyobrażam pracy bez niego ;) i nie chodzi mi o ilość dostępnych USB, ale o ich łatwą dostępność tuż nad blatem gdzie prototypuję.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 621
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: dambo » sobota 01 kwie 2017, 18:50

mój nowy bajer w "warsztacie":
https://youtu.be/7YN8PjArNY4
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 951
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: tasza » niedziela 02 kwie 2017, 13:03

:) haha, ale rozchodzi się o tę skrzyneczkę ze skarbami czy o wyłącznik oświetlenia ;) anyway fajne
taka mi myśl przyszła, w sumie to głównie ja takie do kuchni muszę sobie zmajstrować - takie jakby oświetlenie włączane zbliżeniem ręki, a wyłączane czasówką lub też gestem, no prosty przykład - jakieś ciasto robimy na blacie, czy na kotlety mielone miąchamy w pojemniku czy cokolwiek co angażuje dłonie - ręce ubrudzone i jak tu włączyć cokolwiek? tego nie brudząc? nie uciapując?

taka lampka co jak się raz machnie jej przed nosem to działa, a drugi - to gaśnie i gaśnie też sama po czasie jakimś - ooo, to byłoby super.
___________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
J​eżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek. Juan Ramón Jiménez

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 621
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: dambo » niedziela 02 kwie 2017, 13:15

o lampkę nad pudełkiem z kabelkami :p

Sterowanie gestem spoko - można dać klaskacza, ale przy schabowych byłby chyba "tryb dyskotekowy" :)
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 951
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: tasza » niedziela 02 kwie 2017, 13:28

no to dlatego lepiej załączać lampkę on / off machnięciem dłoni w umówionym miejscu,
bo przy schabowym i detektorze dźwięku jak sam zauważasz, byłaby dyskoteka ;)
___________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
J​eżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek. Juan Ramón Jiménez

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 266
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 03 kwie 2017, 10:31

tasza pisze:no to dlatego lepiej załączać lampkę on / off machnięciem dłoni w umówionym miejscu


Powoli się offtop robi, ale w takim wypadku najłatwiej chyba zestaw z diody IR oraz odbiornika podczerwieni i postawić blisko siebie, oddzielić jakąś tekturką, jak ktoś bardzo chce to pewnie na jakimś układzie przerzutnika, po dostaniu sygnału na odbiorniku układ się załącza, a można też jakiegoś attiny tam wsadzić i też będzie gitara :D

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » piątek 26 maja 2017, 12:39

Dziś chciałem pokazać mój nowy nabytek, a właściwie wygraną, którą zapewne niektórzy pamiętają:

wygrana oscyloskopu.png


Było to dość dawno, ale kiedy w końcu go wysłano to dotarł z Malezji w ciągu 43 godzin i 40 minut :D

Jest to oscyloskop Keysight DSOX1102G z wbudowanym generatorem.

Poniżej fotorelacja z unboxingu :).

Tak wyglądała otrzymana paczka:

20170526_110505.jpg


Rozfoliowana i widok na bardzo ascetyczne pudełko :):

20170526_111048.jpg


Naklejki identyfikujące sprzęt:

20170526_111110.jpg


Pudełko po otwarciu (przydał się scyzoryk od Infineona otrzymany wraz z XMC2GO - jest na prawdę ostry):

20170526_111213.jpg


Co znajdziemy w zestawie po wyjęciu z pudełka:

20170526_111322.jpg


Zawartość poszczególnych opakowań:

Sondy - wyglądają na dość solidne (pewnie nie jest to mistrzostwo świata, ale jednak):

20170526_111407.jpg


20170526_111417.jpg


Zastanawiała mnie zawartość folii bąbelkowej, a tu :lol: :

20170526_111450.jpg


Koperta - czyli certyfikat kalibracji:

20170526_111515.jpg


Reszta papierów z dużej szarej koperty:

20170526_111630.jpg


I w końcu główna gwiazda programu:

20170526_111802.jpg


A tu podczas uruchamiania:

20170526_112019.jpg


I po pierwszym uruchomieniu:

20170526_112034.jpg


Oraz podczas kalibracji kompensacji sondy:

20170526_112609.jpg


Od razu przepraszam, że część zdjęć ma przysłoniętą lewą stronę, ale robiłem je na szybko pomiędzy kilkoma rozmowami telefonicznymi i przez przypadek zasłoniłem krawędź obiektywu pokrowcem.
Na razie tyle, bo niestety po zrobieniu tych zdjęć musiałem uciec do klienta, a tak mnie rączki swędziały aby się nim pobawić.
Niestety weekend też raczej mam mocno zajęty, ale mam nadzieję, że coś choć troszkę konkretnego uda mi się dodać do powyższej relacji.

CDN :)...

i nastąpił tutaj: viewtopic.php?f=42&t=1085
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek 26 maja 2017, 21:02 przez Grzegorz..., łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1994
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: wojtek » piątek 26 maja 2017, 12:44

no pięknie :), fajne sondy, później wygrałeś a wcześniej dostałeś, ja niestety jeszcze nie mam wieści o wysyłce :| ale ma to dobre strony nie będę musiał pokazywać :lol: i robić zdjęcia
73 Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » piątek 26 maja 2017, 14:13

Do mojego Rigola 1054Z dołączone są sondy 150 MHz, ale już nawet patrząc na konstrukcję mechaniczną to widać lekkie różnice wykonania na plus dla tych produkcji Keysight.

Teoretyczne i cenowe porównanie sond:
Rigol: https://rigol.com.pl/pl/p/Rigol-RP2200/96
Keysight: http://pl.farnell.com/keysight-technolo ... dp/2706571

No to powiem tak - dla ceny samych sond warto było wygrać ten oscyl ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » piątek 26 maja 2017, 14:14

wojtek pisze:no pięknie :), fajne sondy, później wygrałeś a wcześniej dostałeś, ja niestety jeszcze nie mam wieści o wysyłce :| ale ma to dobre strony nie będę musiał pokazywać :lol: i robić zdjęcia


Eeeeee jak to nie - każdy unboxing jest inny :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 373
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: Grzegorz... » piątek 26 maja 2017, 14:19

rezasurmar pisze:PS. sondy są na wypasie....masz do nich całkiem zacne wyposażenie zapewne.


Hmmm wyposażenie jest raczej standardowe - sprecyzuj co w nim ma być zacnego :?:

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 761
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: gaweł » czwartek 01 cze 2017, 13:49

siddawid pisze:Tutaj jest już trochę mocny bałagan , ale kilka rzeczy na raz robię :)

Chyba nie widziałes prawdziwego bałaganu ;)
Oto moje Feng Shui.
IMG_5764.JPG
IMG_5765.JPG
IMG_5766.JPG
IMG_5767.JPG
IMG_5768.JPG
IMG_5769.JPG
IMG_5770.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 951
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: tasza » czwartek 01 cze 2017, 14:12

a ja książeczkę o układach do Z80 :)

-- edit --

i dwa kompakty Pink Floyd
Ostatnio zmieniony czwartek 01 cze 2017, 14:18 przez tasza, łącznie zmieniany 1 raz.
___________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
J​eżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek. Juan Ramón Jiménez

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 761
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Pokaż swój warsztat

Postautor: gaweł » czwartek 01 cze 2017, 14:17

Pytasz o mierniki:
IMG_5772.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse


Wróć do „Mój warsztat domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość