Przede wszystkim należy zainstalować kompilator oraz samo IDE. Nie zauważyłem żadnych problemów niezależnie od kolejności instalacji obu programów. osobiście najpierw instaluję kompilator (ja używam XC8 dla 8 bitowych PICów), a potem IDE. Podczas instalacji kompilatora zaznaczam opcję, by ścieżki znalazły się w zmiennej środowiskowej PATH.
No dobra, z instalacją nigdy nie ma żadnych problemów, więc przejdę do kolejnego etapu, czyli PIERWSZY PROJEKT
Przede wszystkim podłączamy Pickit 3 do wolnego (nie mylić z powolnym) portu USB. System sam wykryje urządzenie i zastosuje odpowiedni sterownik. Nie jest wymagane żadne podawanie sterownika z zewnątrz. Każdy Pickit 3 posiada swój własny numer seryjny, co powoduje, że raz zainstalowany sterownik będzie wykorzystywany niezależnie od portu USB, z którego skorzystamy
Włączamy MPLab X i oczom naszym ukazuje się mniej więcej taki ekran powitalny:
Mniej więcej taki, bo ja już z mojego korzystam i nie jest on (ten ekran) w stanie, że się tak wyrażę, dziewiczym.
Można sobie poodwiedzać linki, poczytać itd... ale ostatecznie interesuje nas stworzenie nowego projektu.
Klikamy w File/New project. Zobaczymy takie okno:
Z lewego okna wybieramy Microchip embedded, a z prawego standalone project. Nastepnie klikamy next, by przejść do kolejnego ekranu.
Widzimy okno wyboru układu docelowego.
Najpierw wybieramy rodzinę, do której należy układ, a z listy poniżej konkretny typ układu. Jeśli nie znamy rodziny, do której należy układ, należy wybrać z górnej listy ALL FAMILIES.
Ok, klikamy next...
W oknie wyboru narzędzia programującego układ wybieramy Pickit 3 i klikamy next
W oknie wyboru kompilatora zaznaczamy kompilator XC8, bo taki zainstalowaliśmy. Dla hardkorowców jest też opcja mpasm pozwalająca na pisanie programu w assemblerze
Klikamy next... to już będzie ostatnie okienko
Wpisujemy nazwę projektu oraz ustalamy wygodną ścieżkę do folderu, w którym chcemy mieć projekty MPlab. Tutaj uwaga. W ścieżce nie powinny się znajdować nazwy zawierające spacje oraz znaki diakrytyczne.
Oprócz ścieżek można zaznaczyć projekt jako główny/aktualny oraz ustalić kodowanie tekstu. Tu już według uznania... Ja używam 8859-2
Klikamy finish, okno się zamyka i powinniśmy zobaczyć taki ekran:
Projekt gotowy do użycia
W kolejnej części dodamy plik oraz omówimy bity konfiguracyjne mikrokontrolera
Pozdrawiam!