Krótkofalarstwo to hobby polegające na nawiązywaniu łączności z użyciem fal radiowych, budowaniu i testowaniu własnych urządzeń nadawczo-odbiorczych i systemów antenowych. Krótkofalowcy są również wsparciem w sytuacjach klęsk żywiołowych, kiedy tradycyjne metody łączności zawodzą.
Jak zostać krótkofalowcem ? Otóż tu nie wystarczy zakupić odpowiedni sprzęt. Należy zdobyć odpowiednie uprawnienia, okazać się odpowiednią wiedzą zdając państwowy egzamin, na podstawie którego otrzymujemy świadectwo radiooperatora w służbie radioamatorskiej. Na podstawie tego świadectwa wydawane jest pozwolenie radiowe. Po otrzymaniu pozwolenia do dyspozycji mamy kilka wycinków widma zakresu fal radiowych, najpopularniejsze pasma to:
160m - zakres częstotliwości 1810 – 2000 kHz
80m - zakres częstotliwości 3500 - 3800 kHz
40m - zakres częstotliwości 7000 - 7200 kHz
30m - zakres częstotliwości 10100 - 10150 kHz (tylko telegrafia i emisje cyfrowe)
20m - zakres częstotliwości 14000 - 14350 kHz
17m - zakres częstotliwości 18068 – 18168 kHz
15m - zakres częstotliwości 21000 - 21450 kHz
12m - zakres częstotliwości 24890 - 24990 kHz
10m - zakres częstotliwości 28000 - 29700 kHz
6m - Zakres częstotliwości 50 - 52 MHz
4m - zakres częstotliwości 70,1 – 70,3 MHz
2m - zakres częstotliwości 144 - 146 MHz
70cm - zakres częstotliwości 430 - 440 MHz
Częstotliwości powyżej 1GHz uznawane są za mikrofale, niektóre źródła podają już zakres 300MHz jako początek mikrofal
23cm - zakres częstotliwości 1240 - 1300 MHz (to pasmo uznaje się za pasmo mikrofalowe)
13cm - zakres częstotliwości 2300 - 2450 MHz (kanały 1-6 w technologii wifi IEEE 802.11 b/g leżą w zakresie pasma amatorskiego)
Są jeszcze wyższe zakresy częstotliwości przyznane do użytku radioamatorom, ale ze względu na brak sprzętu oraz swoją specyfikę nie są tak popularne.
Słowo o łącznościach. Za pomocą fal radiowych możemy nawiązać łączność z osobą z innego kraju, kontynentu czy nawet będącego po drugiej stronie półkuli ziemskiej. Umożliwiają to odbicia fal radiowych od warstw jonosfery dzięki czemu można dokonywać łączności pozahoryzontalnych. Takie łączności uzyskuje się na zakresach fal średnich i krótkich. Z falami ultrakrótkimi jest troszkę inaczej, jonosfera nie stanowi dla nich bariery, przenikają przez nią, dzięki czemu na zakresach fal ultrakrótkich jest możliwość łączności z użyciem satelit czy nawet łączności EME (z użyciem fali odbitej od księzyca) W przypadku fal ultrakrótkich możliwe są również dalekie łączności w sprzyjających warunkach troposferycznych, jednak nie jest to jak w przypadku fal średnich i krótkich fala odbita od jonosfery.
Może na początek tyle ogólnikowej wiedzy. Gdyby ktoś był zainteresowany służę pomocą i chętnie odpowiem na pytania.
O krótkofalarstwie
Re: O krótkofalarstwie
Dzięki za porcję informacji, na początek dla mnie interesujące jest jak legalnie zostać nasłuchowcem, ale to już wygooglałem i np. tu są informacje https://pzk.org.pl/readarticle.php?article_id=15
I tą ścieżką będę podążał.
Następna sprawa minimalny sprzęt jaki trzeba mieć aby bawić się nasłuchem?
I tą ścieżką będę podążał.
Następna sprawa minimalny sprzęt jaki trzeba mieć aby bawić się nasłuchem?
- Marcin
- User

Jak do nasłuchu fal średnich / krótkich to odbiornik tecsun, np Tecsun PL-660. Do nasłuchu wyższych pasm można kupić jakiś ręczny skaner, pisze ręczny bo stacjonarne trochę kosztują.
Niekoniecznie trzeba być nasłuchowcem by później zostać krótkofalowcem, aczkolwiek warto odwiedzić jakiś klub i posłuchać / poobserwować pracę w eterze oraz samemu popróbować łączności. Zdobyta wiedza później będzie pomocna. Na egzaminie w części praktycznej jest symulowana łączność z egzaminatorem.
Łączności radioamatorskie prowadzone w zakresie fal średnich / krótkich możnarównież posłuchać online na websdr. W Polsce mamy obecnie dwa odbiorniki internetowe http://sp2pmk.tvk.torun.pl:8901/ oraz http://websdr.sp3pgx.uz.zgora.pl:8901/
Niekoniecznie trzeba być nasłuchowcem by później zostać krótkofalowcem, aczkolwiek warto odwiedzić jakiś klub i posłuchać / poobserwować pracę w eterze oraz samemu popróbować łączności. Zdobyta wiedza później będzie pomocna. Na egzaminie w części praktycznej jest symulowana łączność z egzaminatorem.
Łączności radioamatorskie prowadzone w zakresie fal średnich / krótkich możnarównież posłuchać online na websdr. W Polsce mamy obecnie dwa odbiorniki internetowe http://sp2pmk.tvk.torun.pl:8901/ oraz http://websdr.sp3pgx.uz.zgora.pl:8901/
A taki odbiornik http://www.ercomer.pl/pl/p/Skaner-szero ... AE355M/167 ?
Największy problem przyszłościowy to antena - niestety blok i tu się zaczną schody, mam wprawdzie swoją działkę rekreacyjną i tam mógłbym zainstalować ale heh trochę mi za daleko na częste wypady .
Największy problem przyszłościowy to antena - niestety blok i tu się zaczną schody, mam wprawdzie swoją działkę rekreacyjną i tam mógłbym zainstalować ale heh trochę mi za daleko na częste wypady .
- Marcin
- User

Ten skaner nie jest zły, choć proponowałbym coś przenośnego. Zawsze można zabrać ze sobą w teren czy na jakiś wypad.
Na zakresy poniżej 30MHz nie patrz, skanery z tej półki odbierają emisje AM i FM. A w krótkofalarstwie w łącznościach fonicznych w zakresie fal krótkich + 6m dominuje głównie emisja SSB (z wyjątkiem przemienników pracujących w paśmie 10m, pracują w FM)
W UKF pracuje się głównie w FM, i tu skanery do nasłuchu sprawdzają się.
Na zakresy poniżej 30MHz nie patrz, skanery z tej półki odbierają emisje AM i FM. A w krótkofalarstwie w łącznościach fonicznych w zakresie fal krótkich + 6m dominuje głównie emisja SSB (z wyjątkiem przemienników pracujących w paśmie 10m, pracują w FM)
W UKF pracuje się głównie w FM, i tu skanery do nasłuchu sprawdzają się.
No dzięki, też poczytałem i już się co nieco zorientowałem że nie tędy droga
a PL-880 od PL660 znacznie się różni w sensie przydatności żeby to usprawiedliwiało taką różnicę w cenie?
- Marcin
- User

Nie mam pojęcia jaka jest między nimi różnica. Rzuciłem propozycję 660tki bo mój znajomy krótkofalowiec z długim stażem go ma i sobie chwali.
Ok myślałem, że sam na czymś takim pracujesz, no to sobie porównam czym się różnią.
- Marcin
- User

wojtek pisze:Ok myślałem, że sam na czymś takim pracujesz, no to sobie porównam czym się różnią.
Ja nie posiadam sprzętu typowo nasłuchowego, mam same sprzęty nadawczo-odbiorcze. Na zakres HF+6m posiadam yeasu FT-950, na UHF/VHF kenowood TM-D710, plus 4 szt ręcznych radiotelefonów z Chin.
W planach jeszcze sprzęt łączący wszystkie pasma w jednym urządzeniu nadawczo-odbiorczym - yeasu FT-991. Ale póki co to w planach również wyposażenie warsztatu w sprzęt serwisowy, m.in analizator widma, który wcale niemało kosztuje.
Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”