Anteny to dla mnie temat również nieznany. Może tu podyskutujemy na ten temat?
Na początek mam konkretne pytanie. Znalazłem taką antenę aktywną "Boni-Whip - odbiorcza antena aktywna 20kHz-300MHz" http://ercomer.pl/pl/p/Boni-Whip-odbior ... 00MHz/1101 z myślą zastosowania do odbiornika SDR DX Patrol Mk3 (100kHz-2GHz) http://ercomer.pl/pl/p/Odbiornik-SDR-DX ... -2GHz/1328
Główny powód aby uprzedzić dalsze pytania na temat tego wyboru to totalny brak miejsca na duże instalacje - czy jest szansa że to razem zagra, pasmo wskazuje że tak?
Drugie pytanie związane z tym SDR i anteną - co to za antenka może być pokazana na załączonym poniżej zdjęciu?
[Anteny] do odbiorników
[Anteny] do odbiorników
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: [Anteny] do odbiorników
Na moje zapytanie dostałem od sprzedawcy (bardzo fajna obsługa klienta jest w tej firmie ERcomER) informację na temat tej anteny aktywnej:
Myślę więc, że na początek znajdzie u mnie zastosowanie
do odbiornika SDR.
Tak, jest to aktualnie najlepsza na rynku antena z tego typu aktywnych konstrukcji. Bonito dedykuje ją dla swoich odbiorników sdr "z górnej półki", tj. RadioJeta.
Boni-Whipy świetnie się spisują na bardzo niskich częstotliwościach. Oczywiście dla niskich pasm krótkofalarskich gdzie sygnały nadawane są niewielką mocą należy ją traktować jako antenę kompromisową (jak wszytstkie małogabarytowe anteny) i antena drutowa dł. 40m będzie mimo wszystko skuteczniejsza. Ale dla zakresu fal długich i średnich nie ma lepszej anteny, włącznie z długimi drutowymi. Powyżej 14 MHz antena typu HF-1 może jednak być skuteczniejsza na pasmach krótkofalarskich, chociaż tez zależy to od propagacji - kątów pod którymi przychodzi sygnał do anteny.
Myślę więc, że na początek znajdzie u mnie zastosowanie
Re: [Antena aktywna Bonito-Whip] jak sprawdzić?
W jaki sposób (oprócz odsłuchu) można się przekonać, że antena aktywna wnosi cokolwiek znaczącego do odbioru wybranej stacji? Antena o której piszę, na szybko podłączona do SDR, wybrany zakres VHF i jakaś stacja radiowa. Wizualizacja w programie SDR#. Antena leży na biurku podłączona 5 metrowym odcinkiem RG58 do "boxa z zasilaniem" i dalej z niego 1 metrowym do SDR. Odsłuchowo jak dla mnie nie ma różnicy czy zostawię 1 metrowy kabel tylko bez anteny, czy mam całość podłączoną.
Sprawdziłem na HF i wygląda na to że antena żyje:
Sprawdziłem na HF i wygląda na to że antena żyje:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hmm.. Może warto by zainstalować MixW lub FL-Digi (takie programy na PC do dekodowania transmisji cyfrowych) i sprawdzić jak cały stacja odbiorcza (antena + odbiornik) radzi sobie z odbiorem transmisji cyfrowych. O transmisjach cyfrowych bardzo przystępnie pisał pan Dąbrowski w pdf'ach zamieszczonych na stronie swiatradio.pl
Pozdrawiam! J23 Jarek
Pozdrawiam! J23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
j23 pisze: O transmisjach cyfrowych bardzo przystępnie pisał pan Dąbrowski w pdf'ach zamieszczonych na stronie swiatradio.pl
Pozdrawiam! J23 Jarek
Mówisz o "Radiostacje i odbiorniki z cyfrową obróbką sygnałów" ?
Nie Wojtek. Mówię o: "Łączności cyfrowe na falach krótkich" - autorstwa: Krzysztof Dąbrowski OE1KDA. Tam są chyba dwa tomy.wojtek pisze:Mówisz o "Radiostacje i odbiorniki z cyfrową obróbką sygnałów" ?
Przepraszam, że trochę z opóźnieniem odpowiedziałem, ale mam teraz mało czasu i nie zawsze mogę bezpośrednio odpowiedzieć z komputera (co bardzo ułatwia sprawę w przeciwieństwie do korzystania ze smartfon'a).
Podaję jeszcze raz link do tych wszystkich książek - jest to:
Świat Radio - Biblioteka Radioamatora
- nie wiem, może by trzeba je wstawić gdzieś pomiędzy książki o Elektronice.
Pozdrawiam! J23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
Dzięki, a o książkach na temat radiotechniki założę temat.
Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”