Karta QSL(SWL) dla nasłuchowca
Karta QSL(SWL) dla nasłuchowca
Trochę poszukałem i próbowałem rozgryźć jak powinna obecnie wyglądać karta QSL, a właściwie to chyba SWL, dla nasłuchowca ale w sumie, to jeśli ktoś mógłby to wyłożyć kawę na ławę, co powinno być umieszczone na karcie QSL, rozszyfrować skróty i wyjaśnić co tam powinno być wpisane i dlaczego tak a nie inaczej to byłbym zobowiązany.
Re: Karta QSL(SWL) dla nasłuchowca
Cześć Wojtek,
Tutaj w linku poniżej masz wszystko wyłożone co i jak powinno wyglądać.
Tutaj jest napisane nt. wyglądu kart QSL (także i dla nasłuchowców) i wypełniania kart QSL.
Tutaj z kolei masz napisane na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu kart QSL przez nasłuchowców.
Niestety nic innego nie znalazłem. Muszę uczciwie dodać, że ja nigdy nie zajmowałem się nasłuchem ze znakiem nasłuchowym. Od razu wskoczyłem na głęboką wodę i wyrobiłem znak operatora radiowego. Muszę także uczciwie dodać, że nasłuch stacji bardzo się przydaje - wyrabia dobre nawyki, no ale z drugiej strony kiedy wysyła się coś w eter to jest całkiem niezła frajda. Pamiętam do dziś ten dreszczyk emocji, kiedy pierwszy raz zawołałem stację na cyfrowej emisji JT65, a potem jeszcze większe emocje na PSK32 i Hellschreiber-(to moja ulubiona cyfrowa emisja).
Jeżeli znajdę skany mojej karty QSL to wrzucę tutaj jak ona wygląda.
To co jest dość istotne, a często przeoczone przy tłumaczeniu co i jak ma wyglądać to to, że dobrze by było żeby znak nasłuchowy lub operatora radiowego był gdzieś u góry karty (lewy górny róg, lub prawy górny róg), bo potem jest taka sytuacja, że ma się schowane w szufladzie jakieś trylion kart ułożonych jedna obok drugiej. Otwiera się taką szufladę i szuka się karty... Jak znak jest u góry, to odchylisz leciutko resztę kart i przeczytasz, a jak jest gdzieś schowany na dole to musisz wyciągnąć taką kartę prawie całą.
Acha, Wojtek. Koniecznie zaopatrz się zawczasu w jakiś program do zapisywania logów nasłuchu - chyba, że chcesz to robić ręcznie w zeszycie. Ja używałem (i gdy znowu będę aktywny dalej będę używał) takiego programu co nazywa się FLDigi. Jest także bardziej popularny program o nazwie MixW, ale on jest płatny. Wersja czasowa działa tam ileś czasu (chyba miesiąc), ale potem są problemy typu wyskakujące ekrany z reklamami, czy brak pewnych funkcji, więc ja MixW -choć program bardzo dobry- jednak olałem. FLDigi wydaje się nieco trudniejszy, ale to bzdura. Kwestia opanowania co gdzie jest. Poza tym w przeciwieństwie do MixW, FLDigi chodzi i pod Windows i pod Linux, także szczerze polecam FLDigi.
Tutaj jest napisane trochę o FLDigi włącznie z linkami do programu (software) i podręcznika/manuala (pdf).
Tutaj link do samej instrukcji.
A tutaj jest link do ściągnięcia programu FLDigi (instalator exe pod Windows).
Pozdrawiam! vy73 Jarek
Tutaj w linku poniżej masz wszystko wyłożone co i jak powinno wyglądać.
Tutaj jest napisane nt. wyglądu kart QSL (także i dla nasłuchowców) i wypełniania kart QSL.
Tutaj z kolei masz napisane na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu kart QSL przez nasłuchowców.
Niestety nic innego nie znalazłem. Muszę uczciwie dodać, że ja nigdy nie zajmowałem się nasłuchem ze znakiem nasłuchowym. Od razu wskoczyłem na głęboką wodę i wyrobiłem znak operatora radiowego. Muszę także uczciwie dodać, że nasłuch stacji bardzo się przydaje - wyrabia dobre nawyki, no ale z drugiej strony kiedy wysyła się coś w eter to jest całkiem niezła frajda. Pamiętam do dziś ten dreszczyk emocji, kiedy pierwszy raz zawołałem stację na cyfrowej emisji JT65, a potem jeszcze większe emocje na PSK32 i Hellschreiber-(to moja ulubiona cyfrowa emisja).
Jeżeli znajdę skany mojej karty QSL to wrzucę tutaj jak ona wygląda.
To co jest dość istotne, a często przeoczone przy tłumaczeniu co i jak ma wyglądać to to, że dobrze by było żeby znak nasłuchowy lub operatora radiowego był gdzieś u góry karty (lewy górny róg, lub prawy górny róg), bo potem jest taka sytuacja, że ma się schowane w szufladzie jakieś trylion kart ułożonych jedna obok drugiej. Otwiera się taką szufladę i szuka się karty... Jak znak jest u góry, to odchylisz leciutko resztę kart i przeczytasz, a jak jest gdzieś schowany na dole to musisz wyciągnąć taką kartę prawie całą.
Acha, Wojtek. Koniecznie zaopatrz się zawczasu w jakiś program do zapisywania logów nasłuchu - chyba, że chcesz to robić ręcznie w zeszycie. Ja używałem (i gdy znowu będę aktywny dalej będę używał) takiego programu co nazywa się FLDigi. Jest także bardziej popularny program o nazwie MixW, ale on jest płatny. Wersja czasowa działa tam ileś czasu (chyba miesiąc), ale potem są problemy typu wyskakujące ekrany z reklamami, czy brak pewnych funkcji, więc ja MixW -choć program bardzo dobry- jednak olałem. FLDigi wydaje się nieco trudniejszy, ale to bzdura. Kwestia opanowania co gdzie jest. Poza tym w przeciwieństwie do MixW, FLDigi chodzi i pod Windows i pod Linux, także szczerze polecam FLDigi.
Tutaj jest napisane trochę o FLDigi włącznie z linkami do programu (software) i podręcznika/manuala (pdf).
Tutaj link do samej instrukcji.
A tutaj jest link do ściągnięcia programu FLDigi (instalator exe pod Windows).
Pozdrawiam! vy73 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
J23 dzięki za kolejna porcje informacji, tego pierwszego linku nie znałem - drugi tak, przyznam ze mam jeszcze wiele innych ale no powoli rozszyfrowuje te poszczególne skróty i znaczenia, brakuje mi właśnie jakiegoś takiego konkretnego przykładu z wyłożeniem co i dlaczego tak a nie inaczej jest wypełnione ale to może jak przegryzę się przez kilka różnych znalezionych w sieci kart to łapnę o co chodzi 
A w sumie wszystko znalazłem w "ABC Krótkofalowca", którą to książkę mam i w pdfie i w papierze.
W zasadzie już wszystko rozszyfrowałem co ma być na takiej karcie wysyłanej przez nasłuchowca, zrobiłem swój projekt karty, jak mi drukarnia zaakceptuje to wykona mi druk, a projekt tu pokażę.
W załącznikach przykład mojej karty QSL nasłuchowej, ze się tak wyrażę.
W załącznikach przykład mojej karty QSL nasłuchowej, ze się tak wyrażę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”