Zdalne sterowanie stacją

Dla radioamatorów i pasjonatów krótkofalarstwa.
SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » środa 14 paź 2020, 12:59

Czy ktoś zgłębiał w praktyce taki temat? Czyli sterowanie stacją w innym QTH niż operator?
Przymierzam się do RigPi i połączenia tego z FT-891 i jeśli się da to z FTM-100.

^ToM^
Posty: 25
Rejestracja: wtorek 13 paź 2020, 18:01

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: ^ToM^ » czwartek 15 paź 2020, 13:56

wojtek pisze:Czy ktoś zgłębiał w praktyce taki temat? Czyli sterowanie stacją w innym QTH niż operator?
Przymierzam się do RigPi i połączenia tego z FT-891 i jeśli się da to z FTM-100.


Na forum, którego też jestem uczestnikiem jest taki wątek:
http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=3538&temat=461926&nr_str=1
Może znajdziesz sensowną podpowiedź.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » czwartek 15 paź 2020, 19:02

Tak znam to forum (też mam tam konto) ale czytając podlinkowany temat tylko przekonałem się, że chyba nadal nie warto tam czytać :D, temat ciekawy i poza kilkoma postami merytorycznymi reszta 5 stron to bełkot na temat czy remote to KF czy nie czyli standard jak dla sp7pki.

Na razie więc rozeznaję temat rigpi czyli www.rigpi.net

Awatar użytkownika
Pikczu
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 21:06

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Pikczu » piątek 16 paź 2020, 23:54

Cześć dawno mnie nie było.
Zastanawiałem się jak ugryźć temat i w sumie znalazłem proste rozwiązanie.
Na pewno internet i do tego VPN do sterownia radia typowo CAT ham radio delux lub flrig
http://www.w1hkj.com/
Do audio można by użyć interfejsu Dante:
https://www.audinate.com/products/dante ... ut?lang=fr
Miałem to stosować u siebie ale zeszło jak zwykle na dalszy plan.
EI9HEB/SP9DR

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2020, 07:32

Ale to już komputer musze miec po drugiej stronie, w sumie malina to tez komputer ale chyba sam z linuksem się nie chcę użerać, gotowe rozwiazania to remoterig ale to nie obsługuje mojego radia, natomiat na razie chyba zafiksowałem się na rigpi (na malinie właśnie) bo raz ze obsługuje radio jest małe , prądu niewiele weźmie i robi co ma robić a ja nie muszę kopać się z koniem, jak mam sam grzebać w linuksie to dreszczy dostaję i normalnie nie mam na to czasu :lol:

Awatar użytkownika
Pikczu
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 21:06

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Pikczu » sobota 17 paź 2020, 16:15

Wojtek wcale nie potrzeba komputera po drugiej stronie.
Audio po lanie przez moduły Dante.
CAT też po LAN-ie, więc wystarczy tylko konwerter LAN na RS.

Zerknąłem na to rigpi ciekawe rozwiązanie, robi to samo co w/w elementy.
Ciekawi mnie jak z jakością audio i jak duże opóźnienie w realu.

Bywasz czasem w okolicach 14.303Mhz ?

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2020, 18:29

No to musze poczytać o tych modułach "dante" a i jeszcze na działce będzie tylko wifi, podobno audio jest bez zarzutu a opóźnienia nawet w CW nie przeszkadzają, niestety na razie nie mam możliwości na pasmach KF bo dopiero właśnie kończe baze na działce i tam bedą anteny i ewentualnie zdalna praca.

Awatar użytkownika
Pikczu
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 21:06

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Pikczu » sobota 17 paź 2020, 19:22

Znam ten ból, miałem deltę od Juliana SP3PL wszytko było super niestety sąsiadowi przeszkadzała.
Jedno z ramion przechodziło na jego posesję.
Było to na wysokości jakiś 10m nad ziemią i raptem metr w jego stronę.
Musiałem zdemontować ale się nie poddaje.
Teraz mam tylko dipola na 20m i pionową na 2m i 70cm.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2020, 19:27

No ja mam już wszystko przygotowane w nowej bazie viewtopic.php?f=7&t=2305#p14038 i na początek będzie tam endfed miedzy drzewami moimi zawieszony ale nisko bo wyżej nie dałem rady zrobić instalacji :) i na 2/70 X200

Awatar użytkownika
Pikczu
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 21:06

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Pikczu » sobota 17 paź 2020, 20:33

No piękny ten domek.
Tobie by spasował jakiś SDR wtedy ten remote ma sens.
Na przykład SUNSDR2 DX od expert electronics, wszytko po LAN wiec zero problemu.
Do tego jakiś multibander i można szaleć.

Też mam takie plany ale to już jak wróce do polski, zosatało mi jeszce 3 lata.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2020, 22:26

A czemu SDR bo tego nie rozumiem? Rozwiń te myśl.

Awatar użytkownika
Pikczu
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 21:06

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Pikczu » niedziela 18 paź 2020, 00:11

SDR świetnie się nadają do pracy zdalnej.
Wszytko po LAN więc nie ma różnicy skąd nim sterujesz.
Praca zdalna dla normalnego trx-a to zawsze jakiś uszczerbek w operowaniu.
A SDR czy z zdalny czy po lokalu zawsze ten interfejs użytkownika działa identycznie.

Druga sprawa, jest to przeważnie małe pudełko niezwracające uwagi, bez obsługowe, łatwe do instalacji jeśli masz mało miejsca.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » niedziela 18 paź 2020, 06:38

No tak ja w pierwszej chwili pomyślałem tylko o odbiorniku SDR (taki mam RSP1A) no trx SDR to już duży koszt , chce to zrobić na tym co mam czyli FT-891.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2346
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: SuperGość » wtorek 27 paź 2020, 14:58

No to ostatecznie padło na MFJ-1234.
Strona projektu https://rigpi.net/
Przydatne materiały https://rigpi.net/downloads.html
Github https://github.com/hlnurse/rigpi
Online help https://rigpi.net/help/

wojtek
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 10 kwie 2023, 15:15

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: wojtek » niedziela 03 gru 2023, 08:13

Ale po 3 latach jak do tego już na poważnie wróciłem, to jednak okazuje się, ze niby da się sterować zdalnie przez internet radiostacją FT-891 ale opóźnienia są kilkusekundowe. Naciskam PTT za kilka sekund jest reakcja radia. Testuje to na razie w domu na biurku mając dwie sieci niezależne. Wiec raczej odchodzę od RigPi.
Plan B to oprogramowanie Ham Radio Deluxe. Ale o tym później. Do RigPi czyli MFJ-1234 może wrócę, podobno może to powodować karta SD, na której jest system i soft.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 449
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Grzegorz... » niedziela 03 gru 2023, 09:17

Ooooo... matko.
Serio kilkusekundowe, przecież w komunikacji to wieki :?

wojtek
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 10 kwie 2023, 15:15

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: wojtek » niedziela 03 gru 2023, 20:22

Grzegorz... pisze:Ooooo... matko.
Serio kilkusekundowe, przecież w komunikacji to wieki :?

Posiedziałem dzisiaj nad tym, wypaliłem nowy obraz dla tej malinki (MFJ-1234) ale na tej samej karcie uSD, tylko najnowszy obraz i po poustawianiu wszystkiego (jak ja nie lubie linuksa) elegancko się uruchamia zdalnie radio, bez zwłoki, pewnie jest ale ja jej nie zauważam. Jeszcze tylko nie odbieram audio, wysyłam ale nie odbieram, ale to już na dziś mam dość.

wojtek
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 10 kwie 2023, 15:15

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: wojtek » czwartek 07 gru 2023, 11:50

OK pokończyłem wszystkie testy, jest potencjał i jak tylko warunki się poprawią instaluję sprzęt w zdalnej lokalizacji i testuję rzeczywiste łączności. Podsumowanie w załączonym pliku może komuś się przyda albo z ciekawości poczyta.
Zdalne sterowanie radiostacją.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 449
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: Grzegorz... » czwartek 07 gru 2023, 14:48

Przeczytałem całość i teraz tylko jedna mała uwaga, wyłącz przekierowanie portu 5900.
Po to Ci wysyłałem konfigurację dla VPN :D
To poprzez VPN masz mieć tylko dostęp do zdalnego małego kompa...

wojtek
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 10 kwie 2023, 15:15

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: wojtek » czwartek 07 gru 2023, 16:11

ok dzięki, zaraz to zrobię

wojtek
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 10 kwie 2023, 15:15

Re: Zdalne sterowanie stacją

Postautor: wojtek » czwartek 07 gru 2023, 16:14

a co z tym komunikatem na czerwono?
opvpn.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości