Antena FM wewnętrzna - czy warto?
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Antena FM wewnętrzna - czy warto?
Czy waszym zdaniem warto zakupić antenę wewnętrzną FM, np. Sonus FM ze wzmacniaczem czy raczej nie polepszy to jakości odbioru w stosunku to druta? Mieszkam na wsi więc odległość od nadajników większości stacji jest rzędu kilkudziesięciu km. Wiem, że przy zewnętrznej jestem w stanie uzyskać lepszy odbiór jednak na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na taką instalację.
Re: Antena FM wewnętrzna - czy warto?
Nie warto, zdecydowanie zewnętrzna.
A zewnętrzną jaką polecacie? Chodzi mi o odbiór stacji zarówno w polaryzacji H jak i V. Ciekawym i tanim wyborem zdaje się być model Dipol 1RUZ PM B. Ktoś z Was miał do czynienia z taką anteną?
- Grzegorz...
- User

Montowałem takie i podobne różnych producentów w rejonach gdzie były duże problemy z odbiorem i się sprawdzały.
W sumie chyba nikt nie narzekał i to jest w miarę dobrą rekomendacją myślę.
Tylko tu jedno zastrzeżenie: one były montowane przeważnie na kominach + jakiś kawałek masztu, więc łącznie sporo ponad gruntem.
W sumie chyba nikt nie narzekał i to jest w miarę dobrą rekomendacją myślę.
Tylko tu jedno zastrzeżenie: one były montowane przeważnie na kominach + jakiś kawałek masztu, więc łącznie sporo ponad gruntem.
Grzegorz... pisze:(...) one były montowane przeważnie na kominach + jakiś kawałek masztu, więc łącznie sporo ponad gruntem.
W tym rzecz - jak masz dobrą lokalizację (wysoko i bez przeszkód) to i z widelca odbierzesz stacje.
Ja niestety mieszkam w dolinie otoczony drzewami i budynkami. Jak się zrobi cieplej to wezmę się za tę instalację radiową. Dziękuję za pomoc.