Antena FM wewnętrzna - czy warto?

O wszystkim i o niczym ...
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Awatar użytkownika
matty24
User
User

Antena FM wewnętrzna - czy warto?

Postautor: matty24 » niedziela 25 gru 2016, 23:14

Czy waszym zdaniem warto zakupić antenę wewnętrzną FM, np. Sonus FM ze wzmacniaczem czy raczej nie polepszy to jakości odbioru w stosunku to druta? Mieszkam na wsi więc odległość od nadajników większości stacji jest rzędu kilkudziesięciu km. Wiem, że przy zewnętrznej jestem w stanie uzyskać lepszy odbiór jednak na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na taką instalację.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: Antena FM wewnętrzna - czy warto?

Postautor: SuperGość » poniedziałek 26 gru 2016, 06:38

Nie warto, zdecydowanie zewnętrzna.

Awatar użytkownika
matty24
User
User

Postautor: matty24 » niedziela 15 sty 2017, 21:21

A zewnętrzną jaką polecacie? Chodzi mi o odbiór stacji zarówno w polaryzacji H jak i V. Ciekawym i tanim wyborem zdaje się być model Dipol 1RUZ PM B. Ktoś z Was miał do czynienia z taką anteną?

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » niedziela 15 sty 2017, 21:45

Montowałem takie i podobne różnych producentów w rejonach gdzie były duże problemy z odbiorem i się sprawdzały.
W sumie chyba nikt nie narzekał i to jest w miarę dobrą rekomendacją myślę.
Tylko tu jedno zastrzeżenie: one były montowane przeważnie na kominach + jakiś kawałek masztu, więc łącznie sporo ponad gruntem.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 16 sty 2017, 05:17

Grzegorz... pisze:(...) one były montowane przeważnie na kominach + jakiś kawałek masztu, więc łącznie sporo ponad gruntem.

W tym rzecz - jak masz dobrą lokalizację (wysoko i bez przeszkód) to i z widelca odbierzesz stacje.

Awatar użytkownika
matty24
User
User

Postautor: matty24 » poniedziałek 16 sty 2017, 18:02

Ja niestety mieszkam w dolinie otoczony drzewami i budynkami. Jak się zrobi cieplej to wezmę się za tę instalację radiową. Dziękuję za pomoc.

Wróć do „Hyde Park”