[RETRO] Przygody z mierniczkiem z bazaru Olimpia - 5 mA po dwakroć

O wszystkim i o niczym ...
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

[RETRO] Przygody z mierniczkiem z bazaru Olimpia - 5 mA po dwakroć

Postautor: tasza » niedziela 02 kwie 2017, 21:04

#slowanawiatr

No więc dzielę się radochą z okiełznania tego znaleziska mojego, no jak z dziesięć złotych to moim zdaniem dobry targ był.
Obudowa otwarta i wyczyszczona, brak uszkodzeń natury mechanicznej, żadnych przepaleń, kopciu etc - po prostu kurz ze starości, co ja go zmyła sprayem do czyszczenia elektroniki, potem przedmuchane powietrzem w spray z puszki, no i jest super.
Miernik na 250V miał być, stałego (DC) jak wskazuje ikonka że ustrój magnetoleketryczny (taka podkowa jakby), pomiar na cewce ustroju dał 43.5R a pełne wychylenie przy 221 mV, wyliczone 5mA dla pełnej skali pokrywa się z wartością posobnika (to ten wypasiony rezystor w szereg) o wartości 50K, na dwa niezależne sposoby ja doszła do wartości max prądu ustroju, więc przyjmuje do dalszych prac moje 5mA, a wyliczanki na fotce jakby co.
A galeryjka na koniec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Wróć do „Hyde Park”