Bluetooth vs Wifi

O wszystkim i o niczym ...
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Awatar użytkownika
foreste
User
User
Kontaktowanie:

Bluetooth vs Wifi

Postautor: foreste » czwartek 01 cze 2017, 04:39

Tak jak w tytule co jest lepsze do wzdrozenia bluetooth czy wifi do komunikacji z urządzeniem np odczyt danych rs232 i ew sterowaniem nim w komputerze posiadam kartę wifi do komunikacji , pytam bo mam 1 esp12 i btm222 ,który jest zajęty a potrzebuje bezprzewodowej komunikacji z nucleo.
Jeśli ktoś ma zapasie trochę modułów wifi czy bluetooth mógłbym zamienić kilka egrz na kartę graficzną gainward geforce 9600gt starowata karta ale nada się na składak do internetu lub starszych gierek
♫,♫.¨♫

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert

Re: Bluetooth vs Wifi

Postautor: dambo » czwartek 01 cze 2017, 14:47

Moim zdaniem - obecnie WiFi wygrywa wszystko. Taniość ESPków, a nawet ostatnio RPi0W - w tej cenie kupisz sam BTM222 :p

Chyba, że mówimy o jakimś LowPower i BT4.0 - tutaj sprawa do przemyślenia - no ale generalnie zawsze trzeba to pod konkretny przypadek dobrać.
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/

Awatar użytkownika
foreste
User
User
Kontaktowanie:

Postautor: foreste » czwartek 01 cze 2017, 20:44

Czy przez wifi mogę robić operacje takie jak robiłem przez bluetooth np odbierać i wysyłać dane przez terminal, czy potrzebuje innego softu ?.
♫,♫.¨♫

StaryAnoda

Postautor: StaryAnoda » czwartek 01 cze 2017, 20:47

Możesz

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Kontaktowanie:

Postautor: acid3 » czwartek 01 cze 2017, 20:57