Książki papierowe czy ebooki?

O wszystkim i o niczym ...
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Awatar użytkownika
matty24
User
User

Książki papierowe czy ebooki?

Postautor: matty24 » niedziela 15 lis 2015, 18:07

Skoro dział na luzie to i temat luźny. Jaką wersję książki wolicie? Papierową czy elektroniczną? Idziecie z duchem czasu czy raczej po staremu? Czasopism to też się tyczy.

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Kontaktowanie:

Re: Książki papierowe czy ebooki?

Postautor: acid3 » niedziela 15 lis 2015, 18:12

Ją preferuje tylko i wyłącznie papier. Nawet jak mam coś tylko w pdfie to i tak to drukuje.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 15 lis 2015, 18:23

Po staremu ale ebookami szczególnie na kindla nie gardze :)

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User

Postautor: mokrowski » niedziela 15 lis 2015, 18:31

W większości przypadków, wersje elektroniczne. Co do wersji papierowych, wyłącznie książki klasyczne. Tak dla programowania jak i elektroniki. W mojej ocenie po prostu do papieru nadaje się to co jest na tyle ponadczasowe że przetrwa co najmniej 5 lat. Jak przetrwa ok 2, to szukam wersji elektronicznej. Wyjątki są zawsze. Czasem coś jest tylko w papierze...
Zgadzam się że przestawienie się na wersje elektroniczne trochę trwa. Ale problem jest psychologiczny. Jeśli dokumentacja to powyżej 1500 stron, to wersje elektroniczne mają zalety związane z wyszukiwaniem. Poza tym e-książki można opatrzyć komentarzami i później na nich bazować jeśli czegoś nie pamiętasz albo potrzebne są ... "ciekawostki".. :-)
Nie będę ani przekonywał ani dawał się przekonać.. dla mnie to działa (bo taką mam pracę) i nie widzę powodu powrotu do dźwigania makulatury... A literaturę "luźną" i tak czytam z Kindle :-)
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Postautor: phill2k » niedziela 15 lis 2015, 18:41

Do przechowywania wersja elektroniczna, do czytania papier, dotyczy to też czasopism - drukuje sobie to co aktualnie jest mi potrzebne lub to co mnie zainteresowało.

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Postautor: PROTON » niedziela 15 lis 2015, 20:06

Jeśli trzeba coś szybko znaleźć to PDF jest lepszy, papier jest dobry dla początkujących, jak muszą coś książek przepisywać, nie zajmuje wtedy ekranu. Ja drukuję fragmenty jak muszę się czegoś wykuć albo czytam w komunikacji miejskiej a nie mam czasu na konwertowanie na MOBI. Tak na codzień to korzystam z kindle, mało waży a dużo pomieści.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » niedziela 15 lis 2015, 20:19

Pewnie przez sporo lat jeszcze będzie spór co lepsze.
Ja myślę, że każdemu wg. potrzeb, ale nie wyobrażam sobie np. używania not katalogowych na papierze - toż to katorga w szukaniu.
Tak samo mam jeśli "biega" o tematy informatyczne - wolę "te wszystkie E", bo działa CTRL+F ;).
Poza tym to wolę "czytać papier", choć nie jestem wiarygodny pewnie, bo e-papieru nie doświadczyłem jeszcze.

--
Grzegorz...

kuba122

Postautor: kuba122 » czwartek 03 mar 2016, 11:11

zdecydowanie papierową, nie ma to jak oderwanie się od codzienności w której głównie rządzi elektronika

Awatar użytkownika
Intre

Postautor: Intre » czwartek 03 mar 2016, 11:54

Z tym kindlem i ebookiem było by fajnie gdyby te ksiązki były kompatybilne jakoś nromlanie z tymi urządzenami ale pechowo jest tak że akurat ksiązki które najbardziej czytam czyli z BTC są jakby konwertowanymi pdfami, a nie dedykowanymi dla tego urządzenia, podobnie zresztą jak noty. Niestety sie to rozjeżdza i czasami nie ma jakieś grafiki albo jest przestawiona dziwnie itp. problemy, pomijam już fakt braku aktywnego spisu treści bądź pustych stron. Lepiej to wygląda jak książka jest z Heliona ebookpint tam daja dedykowane pliki czyta sie ok ale przy pracy z książką techniczna to jest tak że czasem sie wraca do rozdziału wcześniej albo z początku książki i czekanie na przesuwanie mnie osobiście denerwuje. Ten kindel wg. mnie sprawda się dobrze dla beletrystyki tu powiem jest ideał wręcz nawet bym powiedział lepiej niż ciężka jakaś książka do trzymania w ręku w nocu w łużku przy słabym świetle, z kindlem można lecieć defakto nawet i po ciemku ;)

Generlanie finalnie wyszło tak że kupuje książki jak są w promocji a takie sie trafiają po 10-20 zł ale jak mam wybór że ksiązka normlanie np. 70 zł a pdf 50 zł na kindla to wolę wersje papierową.

namdu

Postautor: namdu » wtorek 08 mar 2016, 14:16

Mnie zaraz bolą oczy, dlatego zdecydowanie wybieram książkę papierową. Jestem zwolennikiem, że nie wszystko powinno zostać wchłonięte przez dobę cyfryzacji ;)

Awatar użytkownika
matty24
User
User

Postautor: matty24 » wtorek 15 mar 2016, 21:16

Nawiązując do książek, to taka nowinka: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy- ... 99391.html
Ciekawi mnie tylko, czy te badania uwzględniają ebooki czy tylko standardowe papierowe pozycje. Bo z tego co czytam, to planują rozwijać czytelnictwo tylko przez wsparcie tej drugiej opcji.

Wróć do „Hyde Park”