[FPGA] Maximator - traci program

MAXimatora – jak zacząć, sprzęt, oprogramowanie, pierwszy projekt, następne zaawansowane projekty, kursy itp.
cfaniak
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 mar 2016, 01:03

[FPGA] Maximator - traci program

Postautor: cfaniak » sobota 19 mar 2016, 01:13

Jak że jest to mój pierwszy post na tym forum...

Witam wszystkich :)

Dodam, że właśnie nabyłem mój pierwszy zestaw z FPGA przerobiłem przykład z migającą diodą z tego forum i po zaprogramowaniu wszystko działa, jednak jeśli odłączę zasilanie i podłącze to program jest tracony. Tak samo się dzieje po wgraniu programu "MAXimator_demo_v1_0". Co robię źle? Proszę o podpowiedź. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: Antystatyczny » sobota 19 mar 2016, 01:38

Znalazłem takie wyjaśnienie... http://electronics.stackexchange.com/qu ... programmed

Co prawda nie opisuje stricte maximatora, ale myślę, że zasada jest podobna (lub taka sama).
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

cfaniak
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 mar 2016, 01:03

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: cfaniak » sobota 19 mar 2016, 01:51

Rozumiem, że jest "programowany" tylko SRAM, ale jak zapisać do FLASH?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: Antystatyczny » sobota 19 mar 2016, 01:53

Mhm, dokładnie tak samo zrozumiałem. Proton pisał coś o tym na czat, ale nie potrafię tego znaleźć. Gdyby się nie odezwał tutaj w wątku, poproszę Go o przybliżenie tego tematu
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

StaryAnoda

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: StaryAnoda » sobota 19 mar 2016, 06:35

Wgraj program z rozszerzenie pof a nie sof

cfaniak
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 mar 2016, 01:03

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: cfaniak » sobota 19 mar 2016, 08:24

Już tego próbowałem. Zaznaczając CFM0 i UFM programowanie rozpoczyna się i trwa długo, po 20 minutach rozłączyłem urządzenie od kompa bo nie było widać żadnego postępu. Programator świeci diodą na czerwono. Zaznaczając samo UFM niby się coś programuje, coś więcej widać ale po 13 minutach historia taka jak poprzednio. Może trzeba coś, gdzieś zaznaczyć? Dodam, że używam "Quartus Prime programmer" wersja standalone.

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert
Posty: 505
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: PROTON » sobota 19 mar 2016, 09:20

.sof - SRAM Object File.
.pof - Programming Object File.

W przypadku pliku sof, konfigurowanie układu trwa chwilkę, jest to sposób ulotny. Czyli po zaniku zasilania traci się konfigurację.
Natomiast wgrywanie .pof trwa dłużej, w przypadku MAXimatora, wgrywanie trwa 30 sekund, oraz około 3 minuty weryfikacji. Jest to sposób trwały, konfiguracja wgrywana jest do pamięci flash.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

cfaniak
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 mar 2016, 01:03

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: cfaniak » sobota 19 mar 2016, 09:30

Czy mam cały pof wgrywać (CFM0+UFM)? Czy należy jakoś Flash skasować? Tak jak pisałem po 20 minutach tracę cierpliwość, więc chyba coś jest nie tak

cfaniak
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 mar 2016, 01:03

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: cfaniak » sobota 19 mar 2016, 10:05

Dobra w końcu się udało :D
Dla potomnych:
- należy najpierw zaznaczyć wszystkie trzy checkboxy "Erase" i kliknąć start
- potem należy odznaczyć "Erase" i zaznaczyć "Program", a następnie odznaczyć program przy UFM i kliknąc start
A ja myślałem, że powinno się dać zaznaczyć "Erase" razem z "Program", a to trzeba podzielić na dwa etapy :/

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 635
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [FPGA] Maximator - traci program

Postautor: dambo » sobota 19 mar 2016, 11:24

ale samo "Program" nadpisuje to co już jest, więc bez "erase" powinno też działać - przynajmniej u mnie tak jest
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/


Wróć do „FPGA - MAXimator”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość