Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

MAXimatora – jak zacząć, sprzęt, oprogramowanie, pierwszy projekt, następne zaawansowane projekty, kursy itp.
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » piątek 20 maja 2016, 14:02

Podłączyłem sobie do zasilania w końcu swój zestaw z ekspanderem. Wszystko się zaświeciło, diody RGB bija po oczach, na wyświetlaczach zlicza się ilość naciśnięć na przycisk, diody LED na MAXImatorze radośnie w sobie znanym rytmie błyskają. No jest ok.
Zrobiłem więc na przykładzie z EP projekt licznika 74169, niby wszystko OK. Ale po wgraniu pliku sof wcale nie widzę aby zmieniło się coś w zachowaniu zestawu działa jak działał, a nie powinien, bo np te 4 diody LED wykorzystane są teraz do pokazywania co się dzieje na wyjściu zaprojektowanego licznika, a skoro nie podaję na razie na wejście licznika zegara, to nic nie powinno błyskać. Jakieś odnoszę niejasne wrażenie że po prostu nic nie wgrałem do układu mimo że okienko programatora pokazało 100% powodzenia chyba że nie rozumiem tego całkowicie - co też jest bardzo prawdopodobne. Czy po tym co napisałem ktoś coś potrafi już zasugerować - układy FPGA sa dla mnie nie odkrytym dotąd lądem nie licząc krótkiej przed laty przygody z układami PAL, GAL z czego i tak już nic nie pamiętam.

W sumie sprawdziłem jeszcze raz to nie jest do końca tak że nic się nie zmienia. Po wgraniu pliku sof wszystkie diody LED sie zapalaja więc chyba jednak to działa bo pewnie wtedy mój licznik ma wyjścia na "0", co widać na zdjęciu
20160520_141400.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: Antystatyczny » piątek 20 maja 2016, 14:22

http://microgeek.eu/viewtopic.php?f=78&t=303 Tutaj jest o utracie programu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » piątek 20 maja 2016, 14:28

to to ja wiem, że sof jest ze tak powiem chwilowy, sie chyba troche zamotałem bo zanim wy tu napisaliscie to jeszcze poprawiałem swój post i chyba jednak wgrywa sie, sprawdze w domu jak mu podam sygnał do zliczania
Wojtek

WMKN2205
Posty: 24
Rejestracja: wtorek 10 maja 2016, 21:48

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: WMKN2205 » sobota 21 maja 2016, 01:56

jest już późno więc będę się streszczał1:
Drogi Wojtku może diody mrugają tak szybko iż wydaje się że świecą - sprawdziłeś to?

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » sobota 21 maja 2016, 05:02

WMKN2205 pisze:jest już późno więc będę się streszczał1:
Drogi Wojtku może diody mrugają tak szybko iż wydaje się że świecą - sprawdziłeś to?
Nie, to nie to, bo jak zaznaczyłem (chyba) to napedzałem go z zewnętrznego zegara, którego jeszcze nie podłaczyłem. Ale problem już rozwiązany, jako że było to pierwsze użycie to się trochę zamotałem na początku bo za szybko chciałem to zrobić. Układ reaguje prawidłowo tak jak powinien. Przekonfigurowałem całość tak, że użyłem zegara pokładowego 10MHz i dołożyłem mu prescaler ( z PLL) oraz dodatkowe liczniki i teraz w sposób dostojny sobie diody mrugają pokazując aktualny stan licznika
Wojtek

WMKN2205
Posty: 24
Rejestracja: wtorek 10 maja 2016, 21:48

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: WMKN2205 » sobota 21 maja 2016, 14:13

Brawo Ty, witaj w klubie.
Tylko uwaga!!! niektóre egzemplarze MAXimatora zakrzywiają czaso-przestrzeń (mój tak ma).
Siadasz do niego jest jasno nagle wstajesz z krzesła i jest druga w nocy a paczka fajek gdzieś zniknęła.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » niedziela 22 maja 2016, 07:26

Dla startujących tak jak ja polecam filmik instruktażowy, jak zacząć, łącznie z małym projektem https://youtu.be/CXLGaxXIxk8
lub kurs z EP od nr 4/2016 (o tym piszę tutaj)
oba źródłowe materiały autorstwa P. Zbysińskiego czyli twórcy MAXimatora.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » poniedziałek 23 maja 2016, 07:03

Niestety poległem na próbie skorzystania z symulatora, czy ktoś bawił się symulatorem układów w quartusie? Dostaję taki oto wynik (to co na czerwono na poniższym obrazku) i symulacja się nie udaje, natomiast układ w rzeczywistości działa tak jak zakładałem
sym_error.JPG

dołączam jeszcze zawarość pliku, którego błędy dotyczą

Kod: Zaznacz cały

// Generated on "05/23/2016 07:01:23"
                                                                               
// Verilog Test Bench (with test vectors) for design :                          licznik_74169_EP
//
// Simulation tool : 3rd Party
//

`timescale 1 ps/ 1 ps
module licznik_74169_EP_vlg_vec_tst();
// constants                                           
// general purpose registers
reg 10MHz;
reg RESET;
reg UP_DOWN;
// wires                                               
wire Q0_0LED0;
wire Q1_LED1;
wire Q2_LED2;
wire Q3_LED3;

// assign statements (if any)                         
licznik_74169_EP i1 (
// port map - connection between master ports and signals/registers   
   .\10MHz (10MHz),
   .Q0_0LED0(Q0_0LED0),
   .Q1_LED1(Q1_LED1),
   .Q2_LED2(Q2_LED2),
   .Q3_LED3(Q3_LED3),
   .RESET(RESET),
   .UP_DOWN(UP_DOWN)
);
initial
begin
#1000000 $finish;
end

// 10MHz
always
begin
   10MHz = 1'b0;
   10MHz = #10000 1'b1;
   #10000;
end

// RESET
initial
begin
   RESET = 1'b0;
   RESET = #20000 1'b1;
   RESET = #140000 1'b0;
   RESET = #490000 1'b1;
   RESET = #270000 1'b0;
end

// UP_DOWN
initial
begin
   UP_DOWN = 1'b0;
   UP_DOWN = #590000 1'b1;
   UP_DOWN = #380000 1'b0;
end
endmodule

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » poniedziałek 23 maja 2016, 12:06

Problem rozwiazany.
Heh - mam to napisane w błędach i nie czytam ze zrozumieniem, zamiast od razu analizować co mi wypluł Quartus, to się tutaj wypłakuje, że nie działa, a to nazwa sygnału wejściowego zaczynała się od cyfry, a z tego wynika ze nie powinna (w sumie nie wiem czemu się dziwię) - zmieniłem "10MHz" na "CLK_10MHz" i symulacja działa.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » poniedziałek 23 maja 2016, 19:13

Przykładowy zrzut z symulacji układu:

sym_quartus.JPG


a tu fajny krótki poradnik https://youtu.be/nDYp9jg8DUA

oprócz tego w folderze instalacyjnym Quartusa znajduje się pdf na temat tego symulatora (nie wiedzieć czemu po uruchomieniu "help" przerzuca mnie do wyszukiwarki z podaną ścieżką do pliku lokalnego)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

WMKN2205
Posty: 24
Rejestracja: wtorek 10 maja 2016, 21:48

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: WMKN2205 » poniedziałek 23 maja 2016, 19:33

Ładnie, a wiesz jak przekroczyć granicę 1us?

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2245
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Pierwsz próba uzycia zestawu MAXImator

Postautor: wojtek » poniedziałek 23 maja 2016, 20:33

Z tego co kombinowałem wychodzi mi że chyba się nie da - ale tego nie wiem na pewno - nijak mi nie szło tego przekroczyć, i jest tam wyrażnie napisane ze nie więcej niż 1000ns.
Wojtek


Wróć do „FPGA - MAXimator”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość