Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

MAXimatora – jak zacząć, sprzęt, oprogramowanie, pierwszy projekt, następne zaawansowane projekty, kursy itp.
KapitanBomba
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 22:35

Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: KapitanBomba » poniedziałek 19 gru 2016, 10:21

Cześć, przejdę od razu do sedna.
Sprawa nr 1. - Jeżeli wchodzę w opcjach w debuggera JTAG, program nie widzi mi programatora jeżeli nie ma Expandera. Wtedy nie mogę go zaprogramować.

Sprawa nr 2. - jeżeli już mam wpiętego Expandera, to 4 czerwone diody wciąż migają. Program mogę wgrać zwykle po kilku kliknięciach "Start" w programatorze (zwykle jest status failed). Jeżeli się już uda wgrać, to... nic się nie dzieje :/ wciąż migają te 4 diody.

Pierwszy raz udało mi się wgrać bez problemu, więc to chyba nie jest sprzęt (oby...).
Ktoś miał coś takiego? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2246
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: wojtek » poniedziałek 19 gru 2016, 10:44

Nie miałem takich problemów, późno wieczorem mogę sprawdzić jeszcze raz u siebie.
Wojtek

KapitanBomba
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 22:35

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: KapitanBomba » poniedziałek 19 gru 2016, 10:59

Jasne, wieczorem będę w domu to popatrzę, dzięki.
A jak instalowaliście stery do blastera? Ja wszedłem w menedżer urządzeń, wskazałem folder gdzie zainstalowałem Quartusa, i mi się ładnie zainstalowało, może jest jakiś inny lepszy sposób?

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2246
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: wojtek » poniedziałek 19 gru 2016, 11:01

ale chyba jeszcze trzeba wskazać lokalizację no ale skoro juz go uzywałeś
Wojtek

KapitanBomba
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 22:35

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: KapitanBomba » poniedziałek 19 gru 2016, 11:28

No dobra, rzucę okiem. Bo raczej to nie będzie problem z hardwarem? Że coś zepsute/przepalone itp, skoro już raz działało. Tylko to że nie widzi JTAG debugger bez expandera jest co najmniej dziwne

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert
Posty: 505
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: PROTON » poniedziałek 19 gru 2016, 20:33

Expander nie jest konieczny, jak to wygląda u mnie.
1.png

dodaję plik z rozszerzeniem sof znajdujący się w katalogu output_files
2.png

klikam start i gotowe
3.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

KapitanBomba
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 22:35

Re: Konieczny Expander, migające diody. Czy Maximator jest uszkodzony?

Postautor: KapitanBomba » poniedziałek 19 gru 2016, 22:15

Problem zaczyna się jak zdejmuję expandera i odpalam debuggera.
m1.png

Wtedy o zaprogramowaniu nie ma mowy.
m1.png


Jeżeli założe go to w debugerze wykrywa mi go, a przy programowaniu musze kilkanaście razy kliknąć żeby się zaprogramował, a wtedy działa tylko chwilę, tzn od ułamka sekundy do 2-3 sekund, a następnie te 4 czerwone diody i żółta przy conf migają (lub nie...)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „FPGA - MAXimator”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość