[RETROSTYLE] Zegar NIXIE.

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

[RETROSTYLE] Zegar NIXIE.

Postautor: PROTON » czwartek 26 sty 2017, 11:20

Projekt powstał przypadkowo, kiedyś wpadł mi w ręce wyświetlacz od kalkulatora ISKRA 111, wtedy wymyśliłem że zrobię zegarek.
Założenie było takie żeby zrobić go na jednej płytce, efekt jest taki że wyszedł dość zgrabny (niski) w porównaniu do innych konstrukcji.

Podstawową wadą NIXIE to mała intensywność świecenia, zegarek wymaga ciemnego kąta aby dobrze było widać cyferki, u mnie pracuje we wnęce pod telewizorem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert

Re: [RETROSTYLE] Zegar NIXIE.

Postautor: dambo » czwartek 26 sty 2017, 11:29

czemu mi to pokazałeś? Najbliższy miesiąc spędzę pod kątem przeglądania zegarków z nixie, ale najpierw vfdki :p

niski, zgrabny i elegancki :)

z reszty lamp powstał drugi zegarek? z tego co pamiętam ISKRA111 miała 12 cyfr
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Re: [RETROSTYLE] Zegar NIXIE.

Postautor: tasza » czwartek 26 sty 2017, 13:48

No śliczny jest, ale ekstra!
Co do jasności cyferek - a może czerwony filtr? Brzmi nietypowo - lakier do przyciemniania ale może warto spróbować czerwonym, transparentnym? :arrow: http://emfarby.pl/p/72/365/lakier-do-pr ... etyka.html
To trochę jakby drogie, ale myślę że w warsztacie gdzie robią też tuning to by psiknęli na lampkę grzecznościowo, tak dla testów, zawsze można acetonem zmyć. Są lakiery do paznokci transparentne, ale po raz z dodatkami a po drugie pędzelkiem trudno to na szkło ładnie nałożyć, ja bym spróbowała ze sprayem. O, a tak wyglądają moje z fabrycznym filtrem:
Obrazek
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Wróć do „Retro”