[CA80] MIK290 nowe PCB

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

[CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » niedziela 19 sty 2020, 23:20

Po analizie dostępności i cen płytek MIK290 oferowanych na wolnym rynku, a w szczególności po lekturze 6 części dokumentacji do CA80 z serii MIK i artykułów taszy na temat CA80 na forum postanowiłem że spróbuje stworzyć nową (starą) płytkę MIK290.

Założenia są następujące:

1. Projekt wykonany w KiCAD
2. Nowa płytka mam być zgodna z oryginałem w 100% pod względem wymiarów, rozmieszczenia i oznaczeń elementów, typu elementów, połączeń „fabrycznych” oraz istniejącej już dokumentacji MIK
3. Nowa płytka w miarę możliwości i miejsca na PCB ma zawierać drobne modyfikacje polegające na dodaniu brakujących w oryginale elementów, które to mają być ułatwieniem w jej eksploatacji, rozbudowie itp.


Wstępnie powstał schemat MIK290N jak na razie z naniesionymi czterema modyfikacjami oznaczonymi na schemacie jako MOD-1 - MOD-4

MOD-1 – polega na wyprowadzeniu w postaci pola lub pinu sygnałów IEO i IEI z Z80 CTC tak aby w przyszłości można było w łatwy sposób wprowadzić zmiany w łańcuch priorytetów przerwań
MOD-2 – polega na wyprowadzeniu w postaci pola lub pinu sygnałów /PF4 i /RSI z U16 tak aby były dostępne w razie potrzeby
MOD-3 – polega na wyprowadzeniu w postaci pól lub pinów lub nawet listwy sygnałów sterujących Z80 tak aby były dostępne w prosty sposób w razie potrzeby rozbudowy systemu
MOD-4 - polega na wyprowadzeniu w postaci pinów lub listwy pełnej magistrali adresowej tak aby była dostępna w prosty sposób w razie potrzeby rozbudowy systemu

Zastanawiam się także, nad wyprowadzeniem magistrali danych w postaci osobnego złącza.

Teraz prośba do posiadaczy/użytkowników CA80 o konstruktywną opinie w sprawie proponowanych prze zemnie modyfikacji oraz propozycję wprowadzenia innych/nowych.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 maja 2020, 21:41 przez phill2k, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Posty: 1061
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: tasza » poniedziałek 20 sty 2020, 09:10

odnośnie MOD-1 czyli okolice układu U22 Z80CTC
nie można zapiąć zworką pinu IEO (11) do VCC ponieważ to jest wyjście łańcucha z CTC
a wejście łańcucha IEI (pin 13) nie powinno wisieć w powietrzu, ale być podciągnięte do VCC przez kilka kΩ, oczywiście jego wyprowadzenie na złącze jest bardzo wskazane, da możliwość sprzętowej konfiguracji urządzeń o priorytecie wyższym niż ma CTC.

odnośnie MOD-2 - sygnały /WAIT i /BUSRQ
fajnie że o tym pomyślałeś, na Elektrodzie odrysowali płytkę p.Gardynika w ogóle nie dostrzegając możliwości ich wykorzystania;
Ja tylko proponuję zrezygnować ze zworek, ale na stałe podciągnąć w/w wejścia CPU do VCC przez kilka kΩ, oczywiście sygnały gdzieś na listwę do zagospodarowania. To przede wszystkim umożliwi zapięcie klipsa pomiarowego na CPU i przejęcie kontroli nad systemem bez pamiętania o jakichś zworkach - elektronika "za klipsem" będzie mogła bezpiecznie wymusić logiczne L bez ryzyka, że zewrze VCC do masy (roztrząsałam ten przypadek na okazję Ładowarki do Pamięci)

Jak już tak dłubiesz, to do rozważenia (i zebrania opinii od innych) czy by nie zmodyfikować wejścia toru odczytu magnetofonowego, tak aby tam bez zbędnych ceregieli mógł pracować jakiś współczesny zasilany unipolarnie wzmacniaczek operacyjny choćby `prawie retro` LM358, będzie można zrezygnować z tych -5V.

A co do napięć - jeżeli starczy ci miejsca, jako opcje i niech osoba lutująca sobie zdecyduje - wygospodarować zagonik na przetworniczkę-modułek dc/dc 5/24 przykładowo: https://www.piekarz.pl/04201-przetworni ... 1s-0524sz/

Widzę, że jest zworka J5 MSID/RTS przy porcie systemowym ... tak zastanawiam się, czy kiedyś nie zmodyfikować odrobinę systemowego ROM, aby po inicjacji MIK-a i wykryciu odpowiedniego ustawienia jumperka nie skakać automatycznie do wybranego banku, np. 4000h czy 8000h, taki jakby autoexec. U mnie np. automatycznie po resecie mogłoby tak startować CALO, przecież jak dłubię to w kółko tylko g4000= aby loaderek uruchomić, taka tam myśl...

A tak w ogóle - na Elektrodzie projekt MIK290 jest chyba dalej dostępny i z niego allegrowy towar się bierze, ale skoro chcesz zawalczyć - voila, może być ciekawie, choć w pierwszej chwili myślałam, że podchodzisz do tematu - starej-starej płytki czyli MIK-90
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » poniedziałek 20 sty 2020, 21:58

tasza pisze:odnośnie MOD-1 czyli okolice układu U22 Z80CTC
nie można zapiąć zworką pinu IEO (11) do VCC ponieważ to jest wyjście łańcucha z CTC
a wejście łańcucha IEI (pin 13) nie powinno wisieć w powietrzu, ale być podciągnięte do VCC przez kilka kΩ, ...

Tu się zgadzam, ewidentny błąd wynikający z pośpiechu, ma być oczywiście na odwrót, czyli IEI poprzez zworkę do Vcc, a IEO wyprowadzone na pin, tak aby można było swobodnie manipulować łańcuchem priorytetów w przypadku kilku układów ze stajni Zilog

tasza pisze:odnośnie MOD-2 - sygnały /WAIT i /BUSRQ
fajnie że o tym pomyślałeś, na Elektrodzie odrysowali płytkę p.Gardynika w ogóle nie dostrzegając możliwości ich wykorzystania;
Ja tylko proponuję zrezygnować ze zworek, ale na stałe podciągnąć w/w wejścia CPU do VCC przez kilka kΩ, oczywiście sygnały gdzieś na listwę do zagospodarowania. To przede wszystkim umożliwi zapięcie klipsa pomiarowego na CPU i przejęcie kontroli nad systemem bez pamiętania o jakichś zworkach - elektronika "za klipsem" będzie mogła bezpiecznie wymusić logiczne L bez ryzyka, że zewrze VCC do masy (roztrząsałam ten przypadek na okazję Ładowarki do Pamięci)

Tutaj chyba maiłaś na myśli MOD-3 :), ale wracając do tematu, faktycznie zastąpienie zworek pullup'mi zwiększy bezpieczeństwo i komfort pracy z systemem

tasza pisze:Jak już tak dłubiesz, to do rozważenia (i zebrania opinii od innych) czy by nie zmodyfikować wejścia toru odczytu magnetofonowego, tak aby tam bez zbędnych ceregieli mógł pracować jakiś współczesny zasilany unipolarnie wzmacniaczek operacyjny choćby `prawie retro` LM358, będzie można zrezygnować z tych -5V.

Propozycja jak najbardziej do rozważenia i przedyskutowania

tasza pisze:A co do napięć - jeżeli starczy ci miejsca, jako opcje i niech osoba lutująca sobie zdecyduje - wygospodarować zagonik na przetworniczkę-modułek dc/dc 5/24 przykładowo: https://www.piekarz.pl/04201-przetworni ... 1s-0524sz/

Rozważałem możliwość dodania przetwornicy DC/DC stepup do VFD, ale uznałem że na oryginalnej płytce jest przecież miejsce w postaci prostokąta z pól lutowniczych gdzie takowy modulik można umieścić, chyba też na Elektrodzie w wątku poświęconym CA80 ktoś zamieścił fotkę z takim rozwiązaniem i dlatego pomysł odszedł na dalszy plan, tutaj nie widzę jednak problemu można przewidzieć miejsce na płytce pod taki moduł, wszystko wyjdzie w praniu...

tasza pisze:Widzę, że jest zworka J5 MSID/RTS przy porcie systemowym ... tak zastanawiam się, czy kiedyś nie zmodyfikować odrobinę systemowego ROM, aby po inicjacji MIK-a i wykryciu odpowiedniego ustawienia jumperka nie skakać automatycznie do wybranego banku, np. 4000h czy 8000h, taki jakby autoexec. U mnie np. automatycznie po resecie mogłoby tak startować CALO, przecież jak dłubię to w kółko tylko g4000= aby loaderek uruchomić, taka tam myśl...

Bardzo fajny pomysł

tasza pisze:A tak w ogóle - na Elektrodzie projekt MIK290 jest chyba dalej dostępny i z niego allegrowy towar się bierze, ale skoro chcesz zawalczyć - voila, może być ciekawie, choć w pierwszej chwili myślałam, że podchodzisz do tematu - starej-starej płytki czyli MIK-90

Po analizie tego co jest dostępne, a raczej są to tylko wierne lub prawie wierne kopie MIK290 w postaci plików z których ciężko zrobić pliki produkcyjne doszedłem do wniosku że w ramach nauki KiCAD'a oraz zabijania szeroko pojętej zimowej nudy zrobię nową płytkę z elementami których w oryginale zabrakło.

tapy
Posty: 12
Rejestracja: niedziela 14 kwie 2019, 17:09

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: tapy » wtorek 28 sty 2020, 19:37

Wiem, będę marudził, ale nowy CA80 wyobrażam sobie z UART zamiast toru magnetofonu, no i możliwość odłączenia ROM. Mając tyle podstawek pod pamięci, aż się prosi o implementację CP/M. Projekt by wrócił do świata żywych, a nie był tylko nostalgią dawnych lat. Mam dwa CA80 i jeden z nich już robi tylko za zegar na moim biurku, bo wklepywanie hexów z kartki już są dla mnie ponad siły. Wiem, są i tacy co budują wierne kopie Altair 8800, ale magia migających światełek i dziesiątków przełączników nie przemawiają do mnie. To kwestia tylko, jak mocno chcemy być retro.

Dopisek. Na znanym portalu aukcyjnym, ktoś handluje replikami MIK290, ale chyba bez powodzenia.

Awatar użytkownika
Zegar
Newb
Newb
Posty: 97
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: Zegar » wtorek 28 sty 2020, 20:06

tapy pisze:... nowy CA80 wyobrażam sobie z UART zamiast toru magnetofonu, no i możliwość odłączenia ROM. Mając tyle podstawek pod pamięci, aż się prosi o implementację CP/M...

Cała magia CA80 jest w jego monitorze. Mimo wad jest wartością samą w sobie i wszelkie zmiany zrobią z niego zwykły staroświecki komputer jakich wiele. CP/M można mieć bez CA80. Ale to tylko moje zdanie.
Nowa wersja CA ma układy sterujące wyświetlaczem na płycie głównej. Jedyne co bym dodał, to złącze ZW zgodne ze starą wersją, żeby można było podłączyć stary wyświetlacz na MIK190.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

tapy
Posty: 12
Rejestracja: niedziela 14 kwie 2019, 17:09

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: tapy » wtorek 28 sty 2020, 20:24

Zegar pisze: Mimo wad jest wartością samą w sobie ...


Nikt nie mówi o jego usunięciu, tylko o doprowadzeniu do stanu obecnego minimum funkcjonaliści. CA80 to był mój pierwszy komputer i nigdy nie zamienię go na nic innego, lecz serce mi się kraja jak zbiera kurz zapomnienia. UART i częściowa funkcjonalność CP/M daje mi pewność, że assembler którego w nim używam, nie umrze wraz z kolejną odsłoną Windows. Może moje pojęcie retro jest zbyt nowoczesne, ale uważam, że system powinien potrafić sam wypluć kod dla siebie przeznaczony.

Dopisek. Przepraszam, że wylała się tu moja frustracja, szczególnie w wątku ze znakomitym pomysłem odświeżenia CA80, ale dziś siedzę w oparach topnika budując Zeta SBC Kiseleva, w międzyczasie pomagam uruchomić na forum zrozpaczonego nowego użytkownika niedziałającego modułowego komputera Spencera i wymieniam maile z miłym panem He z korporacji JiaLiChuang, który produkuje mi płytki do nowego modułu platformy RC2014. CA80 w tym czasie pokazał tylko kolejną godzinę, bo jest nas z tymi działającymi jeszcze komputerami może z dziesięć osób. Nie ma nowych, bo nic ich tu nie zachęci. Na tym kończę swe żale i trzymam kciuki za pomyślne ukoronowanie tego pomysłu! Jest tego wart.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » środa 29 sty 2020, 22:12

Kolejne modyfikacje...

MOD-5 - przycisk RESET
MOD-5.jpg

MOD-6 - przetwornica DC/DC 5/24V montowana opcjonalnie w przypadku korzystania z wyświetlacza VFD - odpada zewnętrzny zasilacz +30V, na złączu ZA1 mam piny 7a-b do wykorzystania lub usunięcia.
MOD-6.jpg

MOD-7 - złącze JM2 ukłon w stronę posiadaczy „starego” CA80 MIK90 umożliwia podłączenie płytek z wyświetlaczami od niego,
JP1-JP16 - 16 zworek na PCB ułatwiających podłączenie do MIK290 wyświetlaczy LED – przy wyświetlaczach LED jak wynika z opisu w MIK09 dla różnych wersji tych wyświetlaczy nie montuje się układów U23, U24 i U25, natomiast w ich miejsce należy wykonać połączenia krosem zgodnie z opisem, zworki te powodują że wykonanie takiego krosu jest banalnie proste i szybkie, wystarczy kropla cyny.
MOD-7.jpg


cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 423
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: ZbeeGin » czwartek 30 sty 2020, 06:30

MOD-6. Dławik przed kondensatorem, nie za.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » czwartek 30 sty 2020, 10:43

ZbeeGin pisze:MOD-6. Dławik przed kondensatorem, nie za.

Słuszna uwaga - poprawione.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » poniedziałek 03 lut 2020, 23:28

MOD-6 zmiana koncepcji, zamiast jednej nowoczesnej kompaktowej przetwornicy będą dwie zrobione na „piechotę” na znanym, i już prawie „retro” układzie MC34063A. Dające napięcia -5V (filtr pasmowy do magnetofonu) i +24V (wyświetlacz VFD) o wydajności 100mA każda, montowane opcjonalnie, co rozwiązuje problem zasilania CA80 dając możliwość zasilenia płytki MIK290 pojedynczym napięciem 5V/1A lub zastosowania oryginalnego zasilacza MIK88 lub MIK188 jeśli ktoś posiada i ma taką wolę. Złącze zasilania ZA pozostaje bez zmian, w przepadku zasilania CA80 pojedynczym napięciem 5V na złączu ZA mamy dodatkowo -5V i 24V do wykorzystania np. do zewnętrznych układów, poza tym jeśli nie będziemy korzystać z wyświetlacza VFD, przetwornicę stepup 24V można przeliczyć na inne potrzebne napięcie, chociaż kto wie, może przygotuje od razu wersję z regulacją napięcia 8-) - proszę o opinię

MOD-6.jpg


MOD-8 mała furtka w postaci małej 3-pinowej listwy (chyba rozszerzę ją jeszcze o Vcc) , zresztą otwarta już przez kolegę zegar (https://www.microgeek.eu/viewtopic.php?f=82&t=2158), umożliwiająca pominięcie toru analogowego interfejsu magnetofonu i dobranie się bezpośrednio do sygnałów cyfrowych co daje nowe możliwości zapis i odczytu programów dla CA80.

MOD-8.jpg


Zastanawiałem się też nad propozycją koleżanki taszy dot. wymiany staruszka 741 na nowszego, zasilanego niesymetrycznym napięciem, nawet zacząłem odświeżać sobie teorię filtrów pasmowych ale doszedłem do wniosku że jednak nie jest to dobry pomysł, ze względu na dokumentacje do CA80 i opis interfejsu do magnetofonu, począwszy od realizacji poprzez kodowanie i strojenie - lepiej nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania - dlatego powstał pomysł zrobienia drugiej przetwornicy – patrz MOD-6 - ciekawe gdzie ja to upchnę :lol:, trzeba będzie poświecić pole montażowe 8-)

Na marginesie dodam że zgromadzona w dokumentacji do CA wiedza i sposób jej przekazania jest ponad czasowy i szkoda by było to zmarnować. Dlatego też moim celem przy tworzeniu nowej płytki MIK290 jest jak najwierniejsza zgodność jej z dokumentacją, wprowadzone modyfikację mają być tylko opcją nie wpływającą na działanie oryginału, ale niosące jednocześnie, jeśli ktoś będzie chciał z nich skorzystać, ułatwienia w użytkowaniu i rozbudowie CA80.

Na dzień dzisiejszy zamykam etap tworzenia schematu i zabieram się za tworzenie PCB, wszystko co chciałem mieć na nowej płytce już praktycznie jest, nie wykluczam wprowadzenia nowych udogodnień, może coś się wykluje na etapie pracy przy płytce.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to śmiało, bo to już ostatni gwizdek :)

cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » piątek 14 lut 2020, 09:18

Raport z placu budowy...

choć nie mogę poświecić tyle czasu temu projektowi ile bym chciał, to prace trwają, poniżej zrzut ekranu z tego co już jest, a szacuję że wykonane jest jakieś 30-35% z całości, dla wnikliwych obserwatorów - pewien ład postępuje z prawa na lewo 8-)

CA80_MIK290.jpg


cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
piotrek
User
User
Posty: 119
Rejestracja: niedziela 05 lis 2017, 02:46

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: piotrek » piątek 14 lut 2020, 14:05

phill2k pisze:MOD-6
Zastanawiałem się też nad propozycją koleżanki taszy dot. wymiany staruszka 741 na nowszego, zasilanego niesymetrycznym napięciem, nawet zacząłem odświeżać sobie teorię filtrów pasmowych ale doszedłem do wniosku że jednak nie jest to dobry pomysł, ze względu na dokumentacje do CA80 i opis interfejsu do magnetofonu, począwszy od realizacji poprzez kodowanie i strojenie - lepiej nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania - dlatego powstał pomysł zrobienia drugiej przetwornicy – patrz MOD-6 - ciekawe gdzie ja to upchnę :lol:, trzeba będzie poświecić pole montażowe 8-)


A nie wystarczy po prostu wetknąć zamiast tego 741 innego opampa w obudowie Dip-8? Zamiast napięcia symetrycznego zasilić pojedynczym, np 5V i sprawdzić. Właściwości filtra nie powinny ulec zmianie, co najwyżej poziom sygnału na wyjściu opampa.
Taką alternatywą może być np niskonapieciowy TLC271 albo MCP6001. Mają one mniejsze szumy niż 741 (23nV), ale to chyba mało istotne bo np w magnetofonie C64 pracował mega szumiący LM324 (48nV).

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » sobota 15 lut 2020, 20:07

piotrek pisze:A nie wystarczy po prostu wetknąć zamiast tego 741 innego opampa w obudowie Dip-8? Zamiast napięcia symetrycznego zasilić pojedynczym, np 5V i sprawdzić. Właściwości filtra nie powinny ulec zmianie, co najwyżej poziom sygnału na wyjściu opampa....


Właśnie o ten poziom sygnału się rozchodzi, a w zasadzie o jego uformowanie dla przerzutnik Schmitta 74LS132 (U13) tak aby detekcja paczki impulsów była prawidłowa. 74LS132 (U13) ma histerezę w zakresie 0,5-0,9V(VT-) - (VT+) 1,4-1,9V - różne źródła różnie podają, wg MIK05 sygnał z magnetofonu ma poziom ok. 0,2V, na wyjściu filtra uzyskujemy ok. 3Vpp względem masy czyli daje nam to wzmocnienie G=15V/V, dodatkowo dioda D2 wprowadza offset na poziomie 0,7V czyli przesuwa nam sygnał akurat na poziom wyzwalania U13, wszystko to oczywiście przy zasilaniu symetrycznym.
Przy zasilaniu pojedynczym napięciem całość przesuwa nam się ponad prawidłowy próg wyzwalania U13, można oczywiście dobrać nowy lub usunąć całkowicie offset, zmniejszyć wzmocnienie ale może okazać się że zmniejszy się dobroć Q filtra, a co za tym idzie rozszerzy nam się charakterystyka filtra co nie jest wskazane i może objawiać się przekłamaniami – tak czy inaczej, temat jest złożony - także, poprzez wymianę tylko opampa i zasilenie go pojedynczym napięciem w prosty sposób nie da się tego zrobić - bo im dalej w las tym więcej drzew, co nie oznacza że w ogóle się tego nie da ogarnąć, ale to już byłby całkiem inny układ a mi chodzi o to aby zachować zgodność z dokumentacją.

Awatar użytkownika
piotrek
User
User
Posty: 119
Rejestracja: niedziela 05 lis 2017, 02:46

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: piotrek » niedziela 16 lut 2020, 10:04

Jeśli w oryginale sygnał na wyjściu WO wynosi 3Vpp to jest to ±1,5V względem napięcia offsetu, wynoszącego około 0,65V, a nie masy.
Ta wartość 0,65V to spadek na złączu PN w kierunku przewodzenia.
Wartość 3Vpp nie jest przypadkowa, ponieważ ujemna połówka sygnału z wyjścia WO nie może być niższa od tego -0,65V. A to dlatego, że wejścia układów LS posiadają diody włączone zaporowo z GND. Gdyby sygnał przekroczył 3Vpp to ujemne połówki byłyby obcinane na tej diodzie. Z tego również powodu istnieje ten offset - gdyby podłączyć wejście nieodwracające WO bezpośrednio do masy, sygnał nie mógłby przekroczyć 1,3..1,5Vpp, przez co nie wpadałaby jedynka na wejście bramki.
Inna kwestia to rodzaj diody zabezpieczającej wejście układu LS, niektóre źródła podają, że jest to zwykła dioda ze spadkiem około 0,65V a inne że jest to dioda Shottkiego o spadku napięcia około 0,2V. Sprawdzałem swoje LSy i wszystko wskazuje na zwykłe diody.

W spoczynku, kiedy jest brak sygnału z magnetofonu, wyjście WO jest interpretowane jako zero logiczne, zastanawia mnie czy to też było zamierzone?

Przeróbka na układ z zasilaniem pojedyńczym, zachowując kompatybilność poziomów napięć i stanu w spoczynku, mogłaby wyglądać następująco:
- podnieść napięcie offsetu poprzed dodanie drugiej diody w szereg z istniejącą, wyniosłoby wtedy około 1,4V
- obniżyć napięcie wyjścia WO widziane przez wejście bramki (skompensować większy offset) poprzez szeregową diodę, dodatkowo podłączając to wejście do masy poprzez rezystor (z wejścia bramki LS musi wypływać prąd żeby było na niej zero logiczne)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » poniedziałek 17 lut 2020, 12:46

Może ktoś przetestować propozycję kolegi @piotrek na żywym organizmie CA80, jeszcze do opampa na PCB mam "daleko" więc można by jeszcze wprowadzić zmiany.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » niedziela 01 mar 2020, 21:10

Raport z budowy...

prace trwają, poniżej zrzut ekranu z tego co już jest zrobione, szacuję że wykonane jest jakieś 80-85% z całości, zaczynam "mastering" PCB...

PCB-CA80.png


CA80_MIK290.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » wtorek 14 kwie 2020, 23:06

Raport z budowy...

Płytka praktycznie jest już gotowa, pozostało zrobić dokumentację i pliki produkcyjne :D

CA80_MIK290T.png

CA80_MIK290B.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » wtorek 12 maja 2020, 21:39

Projekt zakończony, poniżej ostateczny widok płytki (strona top i bottom) oraz schemat i opis wprowadzonych modyfikacji.

CA80_MIK290.jpg

CA80_MIK290B.jpg


CA80_MIK290_schemat.pdf

CA80_MIK290_opis_modyfikacji.pdf


UWAGA!!!
Projekt nie ma charakteru komercyjnego i nie jest też projektem typu Open Hardware - dlatego nie będą udostępniane plik projektu i pliki produkcyjne.


Jako że nie posiadam praw autorskich do CA80, a chcąc być w zgodzie z literą prawa napisałem maila do Pana Stanisława Gardynika z prośbą o udzielenie mi pozwolenia na sprzedaż zaprojektowanej przez siebie płytki wśród pasjonatów zgromadzonych wokół tego forum - zgodę taką otrzymałem.

Produkcję planuje zlecić u „majfrenda” JLPCB, koszt wykonania + przesyłka DHL (taką polecają jako najpewniejszą) kształtuje się jak poniżej:

- 5szt. to ok. 11$ + ok. 22$ przesyłka
- 10szt. to ok. 18$ + ok. 26$ przesyłka
- 15szt. to ok. 25$ + ok. 30$ przesyłka
- 20szt. to ok. 32$ + ok. 35$ przesyłka

tak, że cena pojedynczej płytki będzie się wahała w zależności od liczby chętnych od 6.6$ do 3.35$, może się okazać że to tego trzeba będzie jeszcze doliczyć podatek VAT jeśli taki zostanie naliczony, wartość przesyłki nie przekracza 150euro więc cła nie powinno być.
Do ceny pojedynczej płytki należy jeszcze doliczyć koszty przesyłki w kraju w cenie 12zł – paczkomat.


Proszę zaznajomić się z załączonymi plikami, przekalkulować koszty i jeśli ktoś jest zainteresowany posiadaniem nowej płytki MIK290 do CA80 to proszę taką informację zgłaszać w tym wątku lub na priva.

Na dzień dzisiejszy jest dwóch chętnych, jeden kolega z forum który zgłaszał chęć zakupu już jakiś czas temu i autor tego projektu ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 maja 2020, 11:54 przez phill2k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 423
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: ZbeeGin » środa 13 maja 2020, 06:28

Jeśli chcesz te płytki oficjalnie sprzedawać to musisz przejść procedurę celną i zapłacić podatek PTU by dopuścić je do obrotu. Nawet jeśli te opłaty nie będą naliczone podczas importu (Tak, zamówienie PCB w PRC to import). Choć przy przesyłce DHL-em masz to jak w banku, że będzie pełna odprawa.

Stawka celna na PCB wynosi 0%, więc nawet jakbyś zamówił płytek za 500$ to nie zapłacisz ani grosza z tego tytułu. Jedyną opłatą będzie podatek PTU.

p.s. Jakby co to kod taryfy celnej na PCB to: 8534 00 19 00 na płytki nieobsadzone elementami, a 8534 00 90 00 na płytki już zmontowane jako półprodukt. Przyda się przy tłumaczeniu faktury dla agencji DHL.
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » środa 13 maja 2020, 13:22

Dzięki za cenne informacje.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » niedziela 17 maja 2020, 13:40

Jest już kilku chętnych na nową płytkę do CA80, ale w nieskończoność na decyzje czekać nie mogę..., ;)

zatem ogłaszam Deadline - piątek 22.05.2020 godz. 23:46:22.

Po tym tym terminie zamawiam płytki, stosowne info prześlę wszystkim zainteresowanym na priv.

weidi
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 03:50

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: weidi » wtorek 26 maja 2020, 12:44

Szkoda że do 22 Maja, bo fajny projekt.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » wtorek 26 maja 2020, 15:57

weidi pisze:Szkoda że do 22 Maja, bo fajny projekt.
Pozdrawiam

Jeszcze masz szanse. Pisz.

weidi
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 03:50

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: weidi » środa 27 maja 2020, 05:54

OK,

To jestem zainteresowany 2 szt płytek.
Jakie byłyby koszta wysyłki do USA?

Pozdrawiam

PS. Nie wiem dlaczego ale nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości tutaj, dlatego zmuszony jestem pisać na forum (tylko to działa).
Proszę o kontakt na email weidi34(at)yahoo(dot)com

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 226
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [CA80] MIK290 nowe PCB

Postautor: phill2k » piątek 05 cze 2020, 19:37

Płytki dotarły :D , na dniach wyślę stosowne info do zainteresowanych.

CA80.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość