Projekt udostępniłem na GitHubie
[CA80]Pierwszy w Polsce (prawdopodobnie) projekt embedded.
[CA80]Pierwszy w Polsce (prawdopodobnie) projekt embedded.
W starym kartonie z książkami znalazłem rozsypującą się teczkę, którą dostałem od mojego nauczyciela automatyki w technikum. Nie pamiętam daty, ale mogło to być w 1986 roku. Zeskanowałem wszystko, bo papier nie jest w najlepszej kondycji. Niestety adnotacje ołówkiem nie są czytelne na skanie, może kiedyś się nimi zajmę... Jest to domowej roboty projekt sterownika pralki automatycznej. Program jest wystukany na maszynie do pisania, bo w tamtych czasach niewielu miało dostęp do komputera, a drukarki nawet nie wspomnę. Niestety nie ma kodu wynikowego, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, dla jakiej maszyny został on napisany. Na końcu jest informacja o adresie 0C000H, więc od razu skojarzyłem z CA80, jednak po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że mógł to być SA80. W opisie uruchomienia programu jest mowa o zleceniu *9, które wykorzystuje adres wpisany pod 0FFCD, a to się nie zgadza z monitorem CA80. Pan Wiktor miał SA80, więc to chyba dobry trop. Projekt mógł powstać nawet w 1983 roku. Wszystkie użyte w programie procedury systemowe istnieją w CA80. Jest nawet PRINT, którego nie znałem w SA80 i sam go napisałem. Dodałem modyfikację PWYS, która uniemożliwiała użycie PRINT w pamięci stałej.
Błędy młodości.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein