[CA80] "przydasie" do testów

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
phill2k
User
User

[CA80] "przydasie" do testów

Postautor: phill2k » poniedziałek 11 maja 2026, 20:47

W wolnej chwili zmajstrowałem dwa adaptery pod Z80 do przyszłościowych testów z CA80.

- Z80 DIP adapter - adapter wpinany w podstawkę DIP/DIL 40 w miejsce posesora Z80 z wyprowadzeniami w postaci 40-sto pinowego złącza IDC (lub dowolnego innego o rastrze 2.45mm) zgodnego z ze złączem EXT z MIK290 https://microgeek.eu/viewtopic.php?f=82&t=2227 z dwoma opcjonalnymi rezystorami podciągającymi sygnały WAIT i BUSREQ do VCC, adapter może też służyć do "podglądania" pracy innych układów scalonych w obudowach DIP/DIL40

- Z80 Breadboard adapter ze złączem IDC 40 pin do płytek stykowych

oraz jako produkt "uboczny" adapter do MPLAB Snap, w sumie jako zapchaj "dziura" wykorzystując wolną pozostałą powierzchnię PCB w ramach "standardowych 10cm".

Płyta jest już w produkcji, poniżej widok z KiCad'a. Niestety trzeba będzie sobie ją pociąć samemu, bo koledzy z JLCPCB odpisali mi że nie natną jej frezem bo jest za mała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Re: [CA80] "przydasie" do testów

Postautor: j23 » poniedziałek 25 maja 2026, 21:35

Świetna sprawa Kolego Phill2k. Osobiście nie mam w posiadaniu żadnego Z80, ale i tak uważam to za bardzo interesujący projekt. Ta płyta to w jakiej fazie prototypu jest? Wykonany projekt w KiCad gotowy do zamówienia, czy już zamówienie poszło na konkretną ilość sztuk (czy tylko pojedyńcza sztuka? -ale po co informacja o cięciu wtedy.. hmm...), czy może koledzy z JLCPCB czekają na konkrety? Może jestem niedoinformowany (albo część informacji poszła przez czat), ale -o ile to możliwe- osobiście byłbym wdzięczny za doprecyzowanie ;) -dziękuję.
Naprawdę, wygląda bardzo profesjonalnie. Napisz odrobinę więcej - czy zamierzasz robić jakieś testy może, a może wrzucisz zdjęcia gotowych, wytrawionych płytek PCB (jeszcze przed lutowaniem elementów)?

Pozdrawiam! :like:
J23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Re: [CA80] "przydasie" do testów

Postautor: phill2k » wtorek 26 maja 2026, 20:09

j23 pisze:...Ta płyta to w jakiej fazie prototypu jest? Wykonany projekt w KiCad gotowy do zamówienia, czy już zamówienie poszło na konkretną ilość sztuk (czy tylko pojedyńcza sztuka? -ale po co informacja o cięciu wtedy.. hmm...), czy może koledzy z JLCPCB czekają na konkrety? Może jestem niedoinformowany (albo część informacji poszła przez czat), ale -o ile to możliwe- osobiście byłbym wdzięczny za doprecyzowanie ;) -dziękuję.
Naprawdę, wygląda bardzo profesjonalnie. Napisz odrobinę więcej - czy zamierzasz robić jakieś testy może, a może wrzucisz zdjęcia gotowych, wytrawionych płytek PCB (jeszcze przed lutowaniem elementów)?

Płytki właśnie przyszły z produkcji (poniżej fotki), na dniach je polutuję i przetestuję. Co do ilości to w Chinach w każdej "płytkarni" 5 szt. to minimum i takie zamówienie poszło, co do cięcia to chciałem żeby w miejscu gdzie się znajduje linia przerywana producent mi je lekko "prze frezował" tzw. V-cat (V-score) żeby je można było odłamać (bez cięcia), opisałem co i jak w plikach produkcyjnych lecz JLCPCB mi odpisał że płytka jest za mała, minimale wymiary przy których robią takie rzeczy to 70mm x 70mm, więc ciąć trzeba samemu.

Przed cięciem.
20260519_161603.jpg

Po cięciu.
20260526_161257.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Retro”