CA80 MultiTool jest, a w zasadzie będzie, bo to na razie prototyp, kontynuacją, a zarazem rozwinięciem świetnego pomysłu @Taszy pod nazwą Direct Memory Loader, o szczegółach i realizacji projektu można poczytać tutaj Direct Memory Loader - ładowarka do pamięci (akcesoria).
Założenia są następujące, w pierwszej kolejności urządzenie ma umożliwiać zapis, weryfikację i odczyt danych z wybranego obszaru pamięci RAM CA80 w trybie DMA czyli wprost będzie udawało układ Z80 DMA. Sercem urządzenia będzie Arduino Mega 2560, szyna adresowa, danych oraz kilka istotnych sygnałów sterujących jak MREQ, IORQ, RD, WR, M1, HALT będą buforowane przez cztery dwukierunkowe bufory trójstanowe 74HC245, pozostałe sygnały są podłączone bezpośrednio do Arduino, komunikacja z PC będzie realizowana przy pomocy interfejsu UART-USB, do interakcji z układem przewidziałem (na razie) trzy przyciski, wyświetlacz OLED 1.3" I2C, buzer i diodę LED. Całość jest pomyślana jako nakładka (shield) na Arduino Mega. Połączenie z CA80 będzie realizowane za pomocą złącza EXT w CA80 lub adaptera Z80 Breadboard adapter. Od strony PC układem będzie sterować skrypt w Python'ie.
Jak uda się zrealizować podstawowe założenie to mam jeszcze kilka innych pomysłów na rozszerzenie możliwości układu.
Poniżej projekt PCB, właśnie poszedł to produkcji.
[C80] MultiTool
[C80] MultiTool
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: [C80] MultiTool
Mam nadzieję, że będzie się działo.
Trzymam kciuki.
Trzymam kciuki.

"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
Re: [C80] MultiTool
Płytki dotarły, niebawem odpalam lutownicę 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.