Pytanie czy można szeregowo/równolegle połączyć zasilacz Impulsowy, celem zwiększenia napięcia/prądu wyjściowego
Oczywiście przez rezystory wyrównujące np. 0.1ohm ewentualnie bezpieczniki...
Bo mam pomysł, na uniwersalną ładowarkę QC/PD i mając dwa zasilacze impulsowe 12V 100W, chcę wykorzystać je do PD/QC. Do tego jest potrzebne przynajmniej te 22V na wejściu przetwornicy (stepdown) PD/QC
Wpadłem na pomysł, by jeżeli będzie potrzeba większej mocy/napięcia w którymś z trybów, to po prostu zostanie włączony przez przekaźnik drugi zasilacz i podniesie napięcie do 24V. W trybie QC2.0 np. wystarczy jeden zasilacz, w PD65W czy QC3.0 21V-3A trzeba już jednak większego napięcia.
Ktoś się bawił w szeregowe/równoległe łączenie zasilaczy?
Z tego co wiem, takie numery robiło się na transformatorach, niektóre laboratoryjne zasilacze miały np. zwielokrotnione odczepy, włączane zależnie od pobieranego prądu/napięcia na wyjściu.
Szeregowe i równoległe łączenie zasilaczy
- ZbeeGin
- User

- Kontaktowanie:
Re: Szeregowe i równoległe łączenie zasilaczy
Jeśli chodzi o równoległe połączenie to nie ma większych przeszkód. Wystarczy dać po drodze diody kierunkowe i malutkie - w sensie rezystancji - rezystory wyrównujące. Diody nie pozwolą na zakłócanie na wzajem pętli sprzężenia zwrotnego, a na rezystorach odłoży się nierównomierność pracy.
Z łączeniem szeregowym bym raczej uważał. Zalecane jest dodanie diod wstecznych równolegle do wyjść każdego z nich by w przypadku stanów nieustalonych nie było niespodzianek. No i trzeba sprawdzić czy przypadkiem zaciski PE nie są połączone bezpośrednio z masą wyjściową, bo wtedy nic z tego nie wyjdzie.
Z łączeniem szeregowym bym raczej uważał. Zalecane jest dodanie diod wstecznych równolegle do wyjść każdego z nich by w przypadku stanów nieustalonych nie było niespodzianek. No i trzeba sprawdzić czy przypadkiem zaciski PE nie są połączone bezpośrednio z masą wyjściową, bo wtedy nic z tego nie wyjdzie.
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”