[AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Oscyloskopy, multimetry, generatory, nie tylko z najwyższej półki
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

[AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 08:56

Jakoś przeszło bez echa ;) ale może komuś się przyda http://mikrokontroler.pl/2017/09/29/ana ... oratorium/
Wojtek

gaweł
User
User
Posty: 377
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: gaweł » niedziela 01 paź 2017, 10:14

Domowe laboratorium :arrow: świetny pomysł i dokładny opis jak sklecić całość. Super.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 10:24

Dzięki, na razie jeszcze nie wiem jak ugryźć współpracę konkretnie tego wyświetlacza LCD 7" z Orange Pi, ale generalnie chodziło o pokazanie kierunku.
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 301
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: Grzegorz... » niedziela 01 paź 2017, 13:44

Świetny pomysł i świetny tekst.
W sumie się zastanawiam czemu sam na coś takiego nie wpadłem będąc posiadaczem AD2 i DD.
Pewnie ze względu na brak czasu i kasy ;). Ale tak na poważnie to szacunek za pomysł, a z Orange Pi będziesz zadowolony w stosunku do RPi.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 14:01

Tak tylko ma te wade Orange Pi że nie chce współpracować z tym wyświetlaczem 7" a ja jestem z linuksa za słaby aby sobie z tym poradzić, z RPi działa super i dotyk i sam ekran ale no jak wiadomo z tekstu odmawia poprawnej i stabilnej wspólpracy z AD2.
Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 517
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: dambo » niedziela 01 paź 2017, 16:26

o nie wiedziałem, że to twój projekcik - trafił do zakładek do przeczytania i nie widziałem autora.

Bardzo ciekawy motyw.

Swoją drogą fajne byłoby wykorzystanie tabletu z windowsem do obsługi tego, ostatnio próbowałem taki z andkiem podpiąć do "mikroskopiku" chińskiego i niestety nie działało :/
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 16:29

Mnie raczej chodziło aby był jak najmniejszy koszt (pomijam AD2), czyli tani jednopłytkowiec, jakiś tani wyświetlacz ale te 7" aby miał ;)
Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 517
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: dambo » niedziela 01 paź 2017, 16:44

no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy.
RPi itp daje jednak fajniejsze możliwości dodania czegoś jeszcze.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 17:22

dambo pisze:no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy. ...
no to oczywiste jest :)
Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 239
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: j23 » niedziela 01 paź 2017, 17:45

RPi1, Rpi2, RPi3 nie powinien zrywać z AD2 (lub innym urządzeniem o zwiększonym poborze mocy) jeśli to urządzenie (AD2) jest wpięte do Raspberry poprzez huba z zewnętrznym zasilaniem. Nie mam co prawda AD2, ale robiłem testy z innymi urządzeniami, m.in. z: kartami WiFi, kamerkami, zewn.kartą dźwiękową i z takim hubem (mostkiem) do podłączania dysków twardych. O ile RPi nie musi martwić się o dostarczenie mocy, a tylko sterowanie u mnie bynajmniej wszystko grało.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 18:05

To nie jest kwestia zasilania (o czym napisałem), nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście. W przypadku Orange Pi nie ma najmniejszych problemów, jest to problem sterowników Digilenta i/lub hardware RPi3, jak miałem problem z tym zacząłem również szukać rozwiązania w zasobach internetu, okazało się że nie tylko ja miałem taki problem ;) i w tekście przytoczyłem przykłady z oficjalnego forum Digilent.
Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 239
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: j23 » piątek 06 paź 2017, 08:10

wojtek pisze:(...)nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście(...)
Rzeczywiście, nie doczytałem do końca, a raczej czytałem niedokładnie. Przepraszam Wojtek.

Niemniej interesuje mnie przedostatnie zdanie z Twojego tutoriala, a zwłaszcza ten fragment:
(...)a AD2 jest bez zasilacza zewnętrznego tylko wpięty przez huba(...)
- tzn.AD2 czerpie zasilanie z Orange Pi, czy jednak HUB (przez który podpięty jest AD2 jak rozumiem) ma swoje zasilanie? Nie wiem, może znowu coś mi umknęło, ale nie widzę tam nic wspomniane o zasilaczu do HUB'a. Pytam, bo mnie też interesuje ten temat.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1585
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 08:27

Nie no masz racje, może mało precyzyjnie ale no hub ma swoje zasilanie, orenge pi i rpi3 miałyby kłopot z dostarczeniem prądu szczególnie w momencie startu AD2 i dlatego albo hub (ze swoim zasilaczem) albo ekstra zasilacz zewnętrzny dla SBC, hub jest sensowniejszy jesli chcemy podpiac wiecej peryferiów, ale w przypadku gdy chcemy mieć tylko mini stanowisko pomiarowe to należy tylko zapewnic odpowiednio wydajne zasilanie zewnętrzne dla AD2. Ale jeszcze w sumie sprawdzę zasilanie AD2 tylko z USB od OPi.
Wojtek


Wróć do „Przyrządy pomiarowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość