[AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Oscyloskopy, multimetry, generatory, nie tylko z najwyższej półki
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

[AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 08:56

Jakoś przeszło bez echa ;) ale może komuś się przyda http://mikrokontroler.pl/2017/09/29/ana ... oratorium/
73 Wojtek

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 809
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: gaweł » niedziela 01 paź 2017, 10:14

Domowe laboratorium :arrow: świetny pomysł i dokładny opis jak sklecić całość. Super.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 10:24

Dzięki, na razie jeszcze nie wiem jak ugryźć współpracę konkretnie tego wyświetlacza LCD 7" z Orange Pi, ale generalnie chodziło o pokazanie kierunku.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 379
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: Grzegorz... » niedziela 01 paź 2017, 13:44

Świetny pomysł i świetny tekst.
W sumie się zastanawiam czemu sam na coś takiego nie wpadłem będąc posiadaczem AD2 i DD.
Pewnie ze względu na brak czasu i kasy ;). Ale tak na poważnie to szacunek za pomysł, a z Orange Pi będziesz zadowolony w stosunku do RPi.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 14:01

Tak tylko ma te wade Orange Pi że nie chce współpracować z tym wyświetlaczem 7" a ja jestem z linuksa za słaby aby sobie z tym poradzić, z RPi działa super i dotyk i sam ekran ale no jak wiadomo z tekstu odmawia poprawnej i stabilnej wspólpracy z AD2.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 624
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: dambo » niedziela 01 paź 2017, 16:26

o nie wiedziałem, że to twój projekcik - trafił do zakładek do przeczytania i nie widziałem autora.

Bardzo ciekawy motyw.

Swoją drogą fajne byłoby wykorzystanie tabletu z windowsem do obsługi tego, ostatnio próbowałem taki z andkiem podpiąć do "mikroskopiku" chińskiego i niestety nie działało :/
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 16:29

Mnie raczej chodziło aby był jak najmniejszy koszt (pomijam AD2), czyli tani jednopłytkowiec, jakiś tani wyświetlacz ale te 7" aby miał ;)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 624
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: dambo » niedziela 01 paź 2017, 16:44

no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy.
RPi itp daje jednak fajniejsze możliwości dodania czegoś jeszcze.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 17:22

dambo pisze:no ale jak ktoś ma tablet, który leży i się kurzy to koszt można pominąć wtedy. ...
no to oczywiste jest :)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 412
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: j23 » niedziela 01 paź 2017, 17:45

RPi1, Rpi2, RPi3 nie powinien zrywać z AD2 (lub innym urządzeniem o zwiększonym poborze mocy) jeśli to urządzenie (AD2) jest wpięte do Raspberry poprzez huba z zewnętrznym zasilaniem. Nie mam co prawda AD2, ale robiłem testy z innymi urządzeniami, m.in. z: kartami WiFi, kamerkami, zewn.kartą dźwiękową i z takim hubem (mostkiem) do podłączania dysków twardych. O ile RPi nie musi martwić się o dostarczenie mocy, a tylko sterowanie u mnie bynajmniej wszystko grało.
Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły.
ALBERT EINSTEIN

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » niedziela 01 paź 2017, 18:05

To nie jest kwestia zasilania (o czym napisałem), nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście. W przypadku Orange Pi nie ma najmniejszych problemów, jest to problem sterowników Digilenta i/lub hardware RPi3, jak miałem problem z tym zacząłem również szukać rozwiązania w zasobach internetu, okazało się że nie tylko ja miałem taki problem ;) i w tekście przytoczyłem przykłady z oficjalnego forum Digilent.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 412
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: j23 » piątek 06 paź 2017, 08:10

wojtek pisze:(...)nie wiem czy doczytałeś do końca tekst linka umieszczonego w pierwszym poście(...)
Rzeczywiście, nie doczytałem do końca, a raczej czytałem niedokładnie. Przepraszam Wojtek.

Niemniej interesuje mnie przedostatnie zdanie z Twojego tutoriala, a zwłaszcza ten fragment:
(...)a AD2 jest bez zasilacza zewnętrznego tylko wpięty przez huba(...)
- tzn.AD2 czerpie zasilanie z Orange Pi, czy jednak HUB (przez który podpięty jest AD2 jak rozumiem) ma swoje zasilanie? Nie wiem, może znowu coś mi umknęło, ale nie widzę tam nic wspomniane o zasilaczu do HUB'a. Pytam, bo mnie też interesuje ten temat.
Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły.
ALBERT EINSTEIN

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 08:27

Nie no masz racje, może mało precyzyjnie ale no hub ma swoje zasilanie, orenge pi i rpi3 miałyby kłopot z dostarczeniem prądu szczególnie w momencie startu AD2 i dlatego albo hub (ze swoim zasilaczem) albo ekstra zasilacz zewnętrzny dla SBC, hub jest sensowniejszy jesli chcemy podpiac wiecej peryferiów, ale w przypadku gdy chcemy mieć tylko mini stanowisko pomiarowe to należy tylko zapewnic odpowiednio wydajne zasilanie zewnętrzne dla AD2. Ale jeszcze w sumie sprawdzę zasilanie AD2 tylko z USB od OPi.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2059
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [AD2] AD2 + SBC = MiniLab (?)

Postautor: wojtek » wtorek 24 wrz 2019, 05:26

To co kiedyś mi się w pełni nie udało czyli zrobienie "miniLab" opartego na AD2 i RPi3, teraz jest już możliwe, błędy związane ze sterownikiem FTDI w starszych wersjach Raspberry Pi zostały wyeliminowane i od wersji RPi4 płynna współpraca jest już możliwa, o czym radośnie informuje Digilent Blog
https://blog.digilentinc.com/analog-dis ... erry-pi-4/
RaspberryPiAnalogDiscovery2-step3-580.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek


Wróć do „Przyrządy pomiarowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość