OneCompiler - Kompilator online, taka ciekawostka

Tutaj umieszczamy tematy związane z językami programowania niepasującymi do innych działów.
Regulamin forum
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

OneCompiler - Kompilator online, taka ciekawostka

Postautor: j23 » niedziela 08 cze 2025, 05:12

Niedawno natrafiłem na taki ciekawy kompilator online o nazwie "OneCompiler".
Jest on dostępny na stronie:
https://onecompiler.com/

Co prawda nie jestem pewny, czy nazwa kompilator jest tu najwłaściwsza, bo jest to raczej emulator kompilatora za free, a dopiero chyba w płatnych jego wersjach bardziej zaczyna przypominać kompilator, ale liczy się pomysłowość, którą tam zastosowano.
To co sobie w nim cenię to:
- możliwość przetestowania kodu w dość szerokiej gamie języków programowania
- każdy z języków ma tzw.podpowiedzi do składni i dość elegancko pokolorowany kod
- wiele języków ma tutoriale / samouczki dla absolutnie początkujących lub osób chcących przypomnieć sobie zasady składni
- działa całkiem sprawnie pod warunkiem oczywiście dostępu do racjonalnie odpowiednio szybkiego dostępu do internetu (czyli do przetestowania jakiejś partii kodu nie potrzebujemy zabierać naszego własnego sprzętu)
- ponoć jest tam jakieś wsparcie AI (sztucznej inteligencji), ale nie sprawdz

Są też minusy:
- nie każda składnia języka jest dopracowana, np. w przypadku języka Assembler jest dość dobrze dopracowana składnia typu Intel do procesorów x86, ale już w przypadku AVR czy jeszcze innych mikroprocków nie jest aż tak różowo (zresztą podobnie w C czy C++)
- wersja darmowa jest nieco ograniczona, i widać, że OneCompiler "pokazuje pazury" dopiero od wersji płatnych...

Moja konkluzja jest taka, że jest to ciekawy pomysł i niezła sprawa jeżeli ktoś chce sprawdzić coś w kodzie czy pokodować dla zabawy gdy akurat nie ma pod ręką swojego wiernego sprzętu do kodzenia, ale szczęśliwie ma przynajmniej pod ręką smartfona.
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Wróć do „Inne języki programowania”